Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
open close

Szabó Magda: Az ajtó

műsoron marad

premier plakat_Az ajtóNincs jubileumi évad Szabó Magda-bemutató nélkül, így a Régimódi történet 2013-as premierje után ismét egy klasszikussal várjuk az írónő rajongóit. Míg az előbbi központjában a debreceni szerző édesanyjának családja állt, addig a különös házvezetőnő, Emerenc alakja révén ezúttal egy fogadott anya történetét ismerjük meg. A budai villában lakó írónő és Emerenc lépésről lépésre kibontakozó barátságának hátterében valódi rejtélyként jelenik meg az ajtó, amely nem csak a házvezetőnő lakását választja el a kívülállóktól, de számtalan dolgot elzár és eltakar: zajt, hangot, tárgyakat, titkot, fájdalmat.

Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amelynek felnyitására mindannyian áhítozunk. A kékszakállú herceg várának csukott hetedik ajtaja, a Csongor és Tünde varázskútja egyaránt az emberiség ugyanazon igényét, az önmagunkkal való szembesülést és egyszersmind az ettől való félelmet járja körül, csakúgy, mint Az ajtó. A kriminek sem utolsó történetben a nyomozás a két nő belső világába vezet, az előadás az eltűnt idők hétköznapjain és egy szépséges emberi sors tükrén keresztül tárja elénk a saját lelkünkbe való betekintés leckéjét. Kiderül, hogy a szeretet és a szentimentalizmus között, az igazi élet és a társadalmi elvárásoknak megfelelni akaró létezés között óriási különbség van.
Ajánljuk mindazoknak, akik valóságos emberi kapcsolatokat igyekeznek kialakítani életükben és nem a látszatra törekszenek, hanem tanulásra, tanulságra és változásra vágynak.

Kapcsolódó írások

Gőzerővel folynak Az ajtó próbái

Húzd meg, ereszd meg! Az ajtó premierje a Csokonai Színházban

Mindannyiunk legjobb önmaga

Nem tud maga szeretni, hülye maga!

Debreceni hardcore: mielőtt felkötnénk magunkat a kilincsre

Útinapló Az ajtó vendégjátékáról

Budapesten is láthatták Az ajtót

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Videógaléria

A videót készítette: Jóvér Csaba

Szereposztás

színmű

Színpadra alkalmazta
Adorján Beáta

 

Szabados Magda
Varga Klári

Tibor
Vranyecz Artúr

Emerenc
Kubik Anna Kossuth-díjas, Érdemes Művész

Polett
Kacsur Andrea m.v.

Alezredes
Miske László Jászai-díjas

Brodarics úr
Bicskei István m.v.

Orvos
Jámbor József/Bakota Árpád

Sutu
Edelényi Vivien

Józsi/Fertőtlenítő
Szécsi Bence

Sofőr/Ápoló/Fertőtlenítő
Tar Dániel

 

Díszlet- és jelmeztervező
Berzsenyi Krisztina m.v.

Ügyelő
Karl József

Súgó
Menich Éva

Rendezőasszisztens
Sóvágó Csaba

Dramaturg
Adorján Beáta

 

Rendező
Naszlady Éva m.v.

 

Bemutató időpontja: 2016. január 15.

Az előadás időtartama: 2 óra 55 perc egy szünettel.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadás jellege miatt Az ajtó című előadásra a későn érkező vendégeket sajnos nem áll módunkban beengedni. Megértésüket köszönjük!

Fotógaléria

Fotó: Máthé András