Ugrás a fő tartalomhoz
Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
vissza

Bulgakov: A Mester és Margarita

vendégelőadás

A Színházi Olimpia keretében

A rzeszówi Wanda Siemaszkowa Színház vendégelőadásában

lengyel nyelven, magyar felirattal

plakat jpgMihail Bulgakov Mester és Margarita című alkotása a világirodalom remeke, mese Woland sötét világáról és az olyan alapvető, de folyamatosan ütköző fogalmakról, mint a jó és a rossz, irgalom és egoizmus. Egy fantasztikus lecke a „jó emberekről”, bűneikről és sátáni trükkjeikről – nem csak az 1930-as évek Moszkvájában. Az előadást a rzeszówi Wanda Siemaszkowa Színház hozza el május 11-én a Színházi Olimpia alkalmával a Debreceni Csokonai Színházba.

A Mester és Margarita cselekményének és témájának sokfélesége és sokdimenzióssága számos értelmezési utat nyit meg. Van, aki számára ez a könyv a szerelemről, másnak a hatalomról és a manipulációról szól, s megint mások azt állítják, hogy ebben a történetben a hit és az irgalmasság a főszereplő.

A Rzeszów-i Wanda Siemaszkowa Színház előadása Cezary Iber rendezésében grandiózus színházi produkció, ugyanakkor hű a regény hangvételéhez, és egyedülálló élményt nyújt mind az író munkássága iránt érdeklődőknek, mind azoknak, akik most fedezik fel a történetet a színházon keresztül.

Cezary Iber, a rendező, így beszél a darabról: “A Sátán – Woland –  ismét kilép Bulgakov regényének lapjairól a színház színpadára. Kíséretével ismét leszáll az ötödik dimenzióból a Földre, hogy ellenőrizze, megváltozott-e az ember, és legfőképpen, hogy megkísértse és elcsábítsa. De miért a megkísértés? Megkísért, hogy megmutassa az emberiségnek a világról alkotott alternatív látásmódját, megkérdőjelezve Isten látomását. Megkísért, mert abban reménykedik, hogy talán ezúttal ő nyeri meg a véget nem érő játékot Istennel, aminek a tétje az emberi lélek, és ezzel bebizonyítja neki, hogy a Paradicsom előtti lázadásnak volt értelme, és hogy nem érdemes ezeket a „kis férgeket” – az embereket – szolgálni. Nem volt szerencséje Jóbbal, sem Jézussal a pusztában, ezúttal a Mesterrel és Margaritával talán sikerül.  Az amúgy is romlottakat félrevezetni aligha eredmény. Ezért most a tiszta szerelmet választja célpontjául. Próbára teszi mindkettőjüket, hogy megtörje őket és megmutassa nekik, hogy nem az evangéliumi út a helyes út. (…) A Mester és Margaritában a világ a helyzetek és az emberek édes-savanyú abszurditásában forog. Az igazság karneváli felfogásban. Őrült és inkompetens rendszer, félelem amiatt, ki kiről mit tud, üresség és lehúzó mélység. Ráadásul a természetfeletti „Woland banda”, mint egy rockegyüttes, az ilyen együttesekre jellemző ujjongással és tartózkodással gördül be a varieté színpadára, hogy megmutassa „a színház varázsát”. Hogy a közönség szemébe nézzen, és lássa, melyik oldalon áll, és hogy feltegye az egyszerű és őszinte kérdést: hiszel?”

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.
Az előadás trailere:

MM trailer

Szereposztás

Robert Chodur

Michał Chołka

Klaudia Cygoń

Waldemar Czyszak

Karolina Dańczyszyn

Sławomir Gaudyn

Paweł Gładyś

Józef Hamkało

Marek Kępiński

Justyna Król

Wojciech Kwiatkowski

Mariola Łabno-Flaumenhaft

Mateusz Marczydło

Adam Mężyk

Dagny Mikoś

Mateusz Mikoś

Kacper Pilch

Tomasz Schimscheiner

Stanisław Twaróg

Magdalena Walkiewicz

Robert Żurek

 

Fordította
LEOKADIA ANNA, GRZEGORZ, IGOR PRZEBINDA

Díszlettervező
ROBERT RUMAS, TOMASZ BRZEZIŃSKI

Jelmeztervező
MARZENA WODZIAK

Zene
MACIEJ ZAKRZEWSKI

Látvány
MICHAŁ JANKOWSKI

Ügyelő, súgó
MAŁGORZATA DEPTA

Rendezőasszisztens
JUSTYNA KRÓL

Világítás
SŁAWOMIR DOMINO

Hangtervezés
MACIEJ ZIEMAN

Multimédia
MARIAN KORNAGA

 

Rendező, dramaturg, koreográfus
CEZARY IBER

 

Az előadás időtartama: 195 perc egy szünettel

Korhatár: 18+

ugrás a lap tetejére

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.