Mohos Nagy Évát köszöntjük
Mohos Nagy Éva
Mohos Nagy Éva

A 70 éves Mohos Nagy Évát köszöntjük ma este Bellini Norma című operájának előadása előtt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi egyetemi tanára, tanszékvezetője híres drámai operák főszerepeit énekelte nagy sikerrel a debreceni teátrumban és az ország egyéb operaszínpadain. Fellépett Olaszországban, Japánban, Romániában, Németországban és Ausztriában is.

Lírai szoprán szerepeit követték a kiemelkedő drámai szoprán alakítások. Rubányi Vilmos zenei vezetésének éppen úgy kiemelkedő művésze volt, mint Szabó László zeneigazgatói működésének. Kivételes játékkészsége és tudása révén nemcsak vendégszereplései, de a híres debreceni előadások korabeli rádióközvetítései alapján is országos hírű, emblematikus énekese lett a Csokonai Színháznak.

Verdi- és Puccini-operák hatalmas főszerepeiben remekelt mind hangjával, mind játékával, amelyek már nem a régi teátrális, hanem a realista játékot adó új iskola reprezentánsai voltak. Aida, Amalia, Erzsébet, Tosca, Cso-cso-szán mellett egyik legemlékezetesebb alakítása Leonora volt a Fidelio főszerepében. Jellemző tulajdonsága Mohos Nagy Éva nagyszerű pályájának, hogy bravúros stílusérzékkel, emberi humorral, remek játékkal alakította több Mozart­-opera szerepét vagy a Denevér Rosalindáját.

Pedagógiai és zeneelméleti munkássága az egyik legjelentősebb tevékenysége: énekművészetének és operajátszó értékeinek továbbélését jelenti.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András