Minden jó, ha a vége jó – folytatja útját a Shakespeare-időgép

Október első vasárnapján rendkívüli sikerrel zajlott le a Csokonai Színház Shakespeare-időgép című vetítéssorozatának első kiadása. A Globe Színház Sok hűhó semmiért c. előadását végigkísérte a nézők jóízű kacagása. Igazán kiadós nevetésre és talán az előzőnél is kalandosabb történetre számíthatnak azok a kíváncsi nézők, akik november első vasárnapján, 3-án délután 17 órától részt vesznek a Shakespeare-időgép következő utazásán, amely a Minden jó, ha a vége jó c. színmű világába röpíti majd őket.

A Boccaccio Dekameronjából ihletődött vígjáték középpontjában Heléna és Bertram csavaros és csöppet sem akadálymentes szerelme áll. Amikor már az orvostudomány összes mestere feladja a reményt, hogy Franciaország királya felépülhet halálos betegségéből, Helénának sikerül néhai orvos apja titkos receptjével meggyógyítania az uralkodót. Cserébe azt kéri, hogy házasítsa össze őt Rousillon grófjával, akibe titkon már régóta szerelmes. A király teljesíti a lány kérését, de a gőgös Bertram rögtön az esküvő után loholva elszökik, és inkább a harcteret választja a kényszerházasság helyett. Hoppon maradt feleségének csupán egy levelet küld, amelyben két roppant furfangos, már-már lehetetlen feltételhez köti szerelmük beteljesülését: „Ha megkapod az ujjamról a gyűrűmet, amely sose kerül le onnan, és megmutatsz egy testedből lett gyereket, akinek én vagyok az apja, akkor mondhatsz a férjednek.”

Elég egy nő hajthatatlan elszántsága ahhoz, hogy felvegye a versenyt a lehetetlennel? Tényleg képes csodákra a szerelem? Shakespeare válasza: Minden jó, ha a vége jó!

A felvétel 2011-ben készült a Shakespeare Globe színházban.

William Shakespeare:
Minden jó, ha a vége jó
(All’s well that ends well)

Színházi közvetítés felvételről
a londoni Shakespeare’s Globe színházból,
magyar felirattal.

Csokonai Nemzeti Színház; nagyszínpad
2013. november 3. vasárnap 17 óra

Rendező: John Dove
Díszlet- és jelmeztervező: Michael Taylor
Zeneszerző: William Lyons
Szereposztás: Michael Bertenshaw, Sam Cox, Sam Crane, Naomi Cranston, John Cummins, Janie Dee, Ben Deery, Mary Doherty, Sophie Duval, Will Featherstone, James Garnon, Peter Hamilton-Dyer, Colin Hurley, Ellie Pierc.

A mozgóképet Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazza, a British Council támogatásával.

Fotógaléria

Videógaléria