Mihez kezdhet egymással nyolc nő?

(Forrás: http://www.dehir.hu/) 2015. 12. 15. Szénási Miklós

Debrecen – Klasszikus krimi a Csokonai Színházban francia udvarházzal, karácsonyi hangulattal, nyolc nővel és természetesen egy brutális gyilkossággal. Kritika.

Fotók: Máthé András
Fotók: Máthé András

Kint esik a hó, a nappaliban ellenben jó az idő, ünnepre készül a család ebben a tekintélyes méretű házban, ahol együtt él a férj (Marcel) és a felesége, Gaby (Varga Klári), valamint a kisebbik lányuk, Catherine (Edelényi Vivien). Náluk lakik a feleség édesanyja (Esztergályos Cecília) és a feleség nővére, Augustine (Majzik Edit) is, valamint a személyzet: Madame Chanel, a nevelőnő (Oláh Zsuzsa) és az új szobalány, Louise (Sárközi-Nagy Ilona). Nem indul rosszul a nap, hiszen küszöbön a karácsony, a nők jól eltársalognak egymással, közben a nagyi a könyvek mögé rejtett üvegből iszogat – ám az idillnek hamar vége szakad, és kitör a pánik. Louise, a szobalány ugyanis holtan találja az urat. Hátba szúrták. A telefon zsinórját valaki elvágta, az autó nem működik – kész katasztrófahelyzet alakul ki.

Mi lesz most? Ki a gyilkos? A házban bujkál? Valaki idegen? Vagy az egyikük az? Az egyik nő? Félelem és rettegés lesz úrrá a ház lakóin. Alapvetően bízniuk kellene egymásban, hiszen ismerik egymást – ismerik egymást? –, de most valahogy hirtelen minden megváltozott.

8no6

A cselekmény határozottan tempósan halad előre, csattanós párbeszédekkel, meglepő fordulatokkal, ügyes riposztokkal. Tele a ház titkokkal, valójában mindenki más, mint amilyennek eddig mutatta magát. A tolószékes zugivó nagymamáról például kiderül, hogy tud járni. Madame Chanel, aki egyébként helyből majd elolvad, mikor a csitri Catherine-hez beszél, bevallja, hogy megszállott szerencsejátékos, és sokat veszített. Ráadásul hazudik is, ahogy az alapvetően végtelenül rosszindulatú, de álszent Augustine is. A kamasz Catherine cigizik, krimiket olvas és legszívesebben elszökne innen. Így lehet ezzel Gaby is, aki már rég elhidegült a férjétől, csak éppen erről eddig nem akart beszélni senkinek.

8no4

Louise, a szobalány sem pont az, akinek hitték. Ahogy a hazaérkező nagylány, Suson (Szakács Hajnalka) miatt is joggal kiakad a díszes család, az ifjú hölgy ugyanis nem csupán összejött egy férfival, de teherbe is esett. Akkor most kinek is van oka lenézni a másikat? Ez a kérdés újra és újra felvetődik. Akkor is, amikor befut a dögös szőke Pierette (Zeck Juli), az úr testvére, aki szintén hatalmas feszültségeket gerjeszt, és természetesen igényt tartana az elhunyt pénzére. Ami nem is biztos, hogy létezik, hiszen Marcel is más életet élt, mint amit hittek róla. Például szeretője volt, és elveszítette a vagyonát. Vagy mégsem?

A cikk folytatását itt olvashatja.