Mária: a musical visszatért a Csokonai Színházba, szó sincs istenkáromlásról

Mária: a musical visszatért a Csokonai Színházba, szó sincs istenkáromlásról

(Forrás: dehir.hu) 2013. november 07. 8:26

Debrecen – Újra itt a rendhagyó magyar musical, a Mária. A Főnix után ezúttal jóval kisebb térben, a Csokonai színpadán csendülnek fel a Ghymes és Szarka Tamás dalai.

 

Óriási vihart kavart két éve, még 2011 decemberében a Főnix Csarnokban bemutatott új magyar musical, a Mária, mely a Ghymes zenéjére épült. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezte, a díszlet- és jelmeztervező Olekszandr Bilozub volt, a koreográfia pedig Gemza Péter nevéhez fűződött, aki ma a Csokonai Színház művészeti vezetője Ráckevei Anna mellett. Az előadásnak igazi rajongótábora alakult ki, de voltak olyanok is, akik nem tudtak vele mit kezdeni. A Dehiren megjelent kritikánk kapcsán például komoly vita alakult ki a darabról és a darab üzenetéről. Ez szintén nem éppen szokványos, hiszen az olvasók elsősorban a város életével kapcsolatos vagy politikai témájú cikkek esetében szoktak kommenteket fűzni egy-egy íráshoz.

Mária szerepében Újhelyi Kingát láthatjuk
Mária szerepében Újhelyi Kingát láthatjuk

 

A Mária azonban mindentől függetlenül folytatta útját, és nem csak a debreceni, hanem a szegedi és a budapesti közönség is láthatta. A Tisza-parti városban a Szabadtéri Játékok keretében, a fővárosban pedig a Nemzeti Színházban mutatták be. Utóbbi intézményben október 25-én tartották a premiert. Ezt követően pedig a darab újra visszatér a cívisvárosba. A szereposztás részben hasonló, mint a korábbiakban: Mária szerepében Újhelyi Kingát láthatjuk, Józsefet Bakos-Kiss Gábor, Egót Mészáros Tibor, míg Heródest Olt Tamás kelti életre, az Arkangyalt Rácz József játssza, Ráhelt pedig Fehér Éva. A Kovács szerepében Földes László (Hobo) helyébe viszont Bakota Árpád állt be, Erzsébetet pedig kettős szereposztásban Pápai Erika és Varga Klári játssza. S mint örömmel újságolja Gemza Péter, itt lesz minden előadáson a darab szerzője, Szarka Tamás is, akit a Hegedűs szerepében láthatunk.

A cikk folytatását itt olvashatja