Litvániában szerepelt a Don Quijote

Don Quijote - Az utolsó álomMa délután 13 órakor szerepelt a Don Quijote – Az utolsó álom című előadásunk a 3. Transz/Missziók fesztiválon a litvániai Trakaiban, felvételről. A járványügyi helyzet miatt még a nyáron úgy döntött színházunk vezetése, hogy a színészek és a stáb egészségének védelmében nem vállalja az utazást és a személyes szereplést az immár harmadik alkalommal megrendezett, lengyel, szlovák, ukrán, cseh és magyar részvétellel életre hívott nemzetközi fesztiválon. „A részvételt azonban nem akartuk lemondani, hiszen a Transz/Missziók egy nagyon fontos projekt, mondhatni szívügyünk, fontos, hogy fenntartsuk a folytonosságát”­– mondta el színházunk igazgatója, Gemza Péter. Hozzátette: „A Transz/Missziók fesztivál egy alulról jövő, a résztvevő öt európai város színházai felől szerveződő kezdeményezés. Nem politikai vagy kultúrpolitikai projektet teljesítünk tehát, amikor immár harmadik alkalommal veszünk részt ezen a vándorfesztiválon. A fesztivált létrehozó színházigazgatók törekvése, hogy megfelelő forrásokat találjanak, és évente megrendezzék ezt a határokon átívelő fesztivált, ami a színházon túl arról is szól, hogy a teljes város és az ország is képviselje magát a maga kulturális értékeivel. Mikor ez a kezdeményezés elindult, Debrecen városa azonnal mellénk állt, így egyértelmű volt számunkra, hogy minden körülmény között fenn kell tartanunk ezt az összefogást.”

Don Quijote – Az utolsó álomIdén az Ilja Bocsarnikovsz rendezésében színpadra vitt Don Quijote – Az utolsó álom című előadásunkat vittük el, hogy bemutassuk a nemzetközi közönségnek. A darab címszereplője, Mercs János lelkesen készült a külföldi bemutatóra. „Nagyon vártam a fesztivált, és nagyon vártam azt is, hogy újra játszhassam Don Quijotét. Jó előre megnéztem magamnak a helyszínt, hogy hogy fogunk odautazni, így, amikor lemondtuk a személyes szereplést, természetesen szomorú voltam. De már túl vagyok rajta, és teljesen megértem a döntést. Bízom benne, hogy jövőre személyesen is eljutunk a fesztiválra, mert mindig nagyon inspiráló dolog más színházi kultúrákkal találkozni” – mondta el.

A Don Quijote – Az utolsó álom című előadás Cervantes híres regényének átdolgozása, szövegkönyvét Kozma András és Ilja Bocsarnikovsz írta az eredeti regény alapján. Ebben a feldolgozásban Don Quijote alakja mindvégig megmarad egy olyan izgalmas, lebegő figurának, aki a teljes őrültség és az elhivatott hősiesség felől egyaránt értelmezhető. A színpadi látványban és filozófiai gondolatokban egyaránt sokat nyújtó darab főszerepeiben Mercs Jánost (Don Quijote), Rózsa Lászlót (Sancho Panza)  és Wessely Zsófiát (Dulcinea) láthatta ma Trakaiban a fesztiválközönség.