Kiállítás, előadások, beszélgetések, felolvasás és szabadulószoba – az idei MagdaFeszt kísérőrendezvényei

A MagdaFeszt alkalmával idén is izgalmas kísérőrendezvényekkel várjuk a fesztivál látogatóit. Az előadások, beszélgetések, kiállítások tematikája a MagdaFeszthez igazodik: a nők által készített műalkotások, a női művészet, a nőként való érvényesülés kérdésköreit járják körül.

Szabó Magda Szabadulószoba
Szabó Magda Szabadulószoba

Október 5-én 17 órától nyílik a délvidéki festőművész, Sagmeister Laura kiállítása a Csokonai Színház Nézőtéri büféjében. Sagmeister Laura műveinek ihletforrása a vajdasági táj, a vajdasági életérzés és a mindennapi történetek. Az alizarin krapplack-nak nevezett festék bőséges használata teszi egyedivé alkotásait, ami szinte védjegyévé vált.

A Burok és az Anyajegy című előadásokhoz kapcsolódva Orosz Katalin pszichológus Sorsformáló 9+1 hónap címmel tart előadást. Vajon Szabó Magda, a finom lélekábrázolás mestere hogyan nyúlna a szülővé válás időszakához? Erre a kérdésre keresi a választ a szakember október 9-én 17 órától a Nagyszínpadon kialakított befogadótérben. Az előadásra a szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címen lehet regisztrálni. A részvétel ingyenes.

Felolvasással egybekötött, Szabó Magda színházi kötődéséről, színházi elköteleződéséről is szóló bejárásra várják az érdeklődőket Varga Klári és Vranyecz Artúr színművészeink október 9-én este 8 órától. A kulisszajárás a Művészbejárótól indul, s színházunk számos pontját érintve a művészek nem csupán a Szabó Magda-karakterek megformálásáról, hanem személyes élményeikről is vallanak. A bejárásra maximum 30 fő jelentkezhet a szervezes@csokonaiszinhaz.hu email címen. A belépő 500 forintba kerül.

Szabó Magda az egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar szerző. Regényei számos országban és nyelven megjelentek, külföldi könyvismertetői, író-olvasó találkozói eseményszámba mentek. Az író műveinek franciaországi fogadtatásáról Körömi Gabriella főiskolai docenst hallgathatják meg október 10-én 14 órától a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

Ha beszélgetni akarunk a gyerekünkkel öt év múlva is, nem árt, ha tudjuk, mit olvas – vallja Péczely Dóra. A szerkesztővel és Molnár T. Eszter íróval Abigél és Hermione, kamaszlányok régen és most az ifjúsági irodalomban címmel tartanak beszélgetést október 11-én (csütörtökön) 17 órától a Kossuth utcai Pepepanini Kávézóban. A beszélgetésen való részvétel ingyenes.

A tavalyi siker okán idén is berendezzük a Szabó Magda Szabadulószobát. Október 11-én és 12-én 14 órától 17 óráig óránként indulhatnak 3-5 fős csoportok a rejtélyek megoldására a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Regisztrálni szintén a szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címen lehet. A szabadulószobába 500 forintért válthatók jegyek.