Két év kihagyás után idén megtartottuk évadzáró társulati ülésünket

Az elmúlt évadot a város új színházában, a Csokonai Fórumban értékeltük.

Puskás István kulturális alpolgármester történelmi időszaknak nevezte az előttünk álló időszakot, hisz szeptemberben a város új színházában kezdődik a 2022/23-as évad, majd az évad közben a történelmi épületbe, a felújított Csokonai Színházba is visszaköltözik társulatunk. Megköszönte a társulat kitartását, hogy a bizonytalanságok közepette, az ideiglenes játszóhelyeken is szerteágazó tevékenység zajlott messze túlmutatva a szigorúan vett színházi szerepkörökön. Külön köszöntette az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Csikos Sándor színművészt.

Gemza Péter, színházunk igazgatója a türelem évadának nevezte a 2021/2022-es évadot. Elmondta azt is, továbbra is a tavaly meghirdetett ökoszisztéma kiépítését tartja a legfontosabbnak: egy olyan rendszer kialakítását, amelyben a játszóhelyeik, a Csokonai Színház, a Csokonai Fórum, a Csokonai Irodalmi Labor és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad egymást kiegészítve és egymást támogatva működnek. Ahol a régió minden színházszerető nézője talál magának programot a Csokonai valamelyik játszóhelyén.

„Azt gondolom, hogy ez az elsődleges feladata a Csokonainak mint regionális szerepet vállaló nemzeti színháznak. Számomra ez a vállalás azt jelenti, hogy magas minőségű produkciókkal mindenkit meg kell tudnunk szólítani. Ezt a célt tűztem ki a Csokonai elé, és továbbra is ezen dolgozunk. A 2021/2022-es évad a felkészülésről szólt, és a következő évad lesz majd az első mérföldköve a megvalósításnak” – tette hozzá.

Gemza Péter történelmi lehetőségnek nevezte, hogy a társulat két színházépület megnyitásánál bábáskodhat. Igazgatónk sikerként könyvelte el, hogy a nehéz körülmények ellenére sikerült műsorra tűzni egy nagy musicalt, az Ózt és egy nagyoperát, a Trubadúrt.

Tavalyi adósságaink közül törlesztettük az Edmondot és a Finálét, idén is vállaltuk a Lázár Ervin Programban való részvételt, és biztosítottuk a város és a megye 3. és 5. osztályos diákjainak az ingyenes színházi előadás lehetőségét. Megismerkedtünk egy új műfajjal, a sétaszínházzal, negyedik alkalommal rendeztük meg a MagdaFesztet, útjára indítottuk a Velünk élő opera sorozatot, hogy méltó módon ünnepeljük a debreceni operatársulat 70. évfordulóját, és Budapesten is bemutattuk a Finálét. Az évad egyik legfelemelőbb eseményének a Kis ünnepi misét tartotta, amiért köszönetét fejezte ki Ács János zenei vezetőnek.

Az évad számokban:

A 2021/22-es évadban az ideiglenes játszóhelyeken 10 bemutató mellett 40 és félezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményire. Július végéig 278 színházi előadást tartottunk. A nézettségi arány csaknem 90 százalékos volt.

A legtöbbet játszott produkció Francis Veber vígjátéka, a Balfácánt vacsorára (15) volt, míg az ifjúsági korosztály körében a Herkules-A kezdetek című ifjúsági előadás élte meg a legmagasabb előadásszámot (25).

A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást, foglalkozást tartott az évadban. 30 előadással hátrányos helyzetű vidéki gyermekekhez is eljutottak a Csokonai Színház kulturális esélyegyenlőség programja keretén belül, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) pályázata segítségével. Elindították az országban is rendhagyó KözTér című, felnőtteknek szóló közösségi színházi programjukat.

Művészeti díjak:

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium ebben az évadban Ács János zenei vezető, Wessely Zsófia és Mercs János színművészeknek ítélte oda a díjakat.

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat Gál Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekese kapta, Azucena érzékeny megformálásáért A trubadúr című Verdi-operában, míg a Neményi Lili Vándorserleget Grega Csaba, a Csokonai Színház Énekkarának tagja vehette át, aki Ruiz szerepében remekelt ugyanebben az operában.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Hajdu Imeldára szavaztak.

A 2014-ben Halász János országgyűlési képviselő által alapított Ígéretes pályakezdő díjat Kránicz Richárd kapta.

Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Balogh József zenekritikus vehette át. A Láthatatlan segítő-díjat a színház több éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést a Csokonai Színház műszaki titkára, Gocs Gabriella kapta.

Ráckevei Anna 2018-ban alapította a Mesteremberek díjat a kreatív, közösséget erősítő műhelymunkát végző dolgozók elismerésére. A társulat szavazatai alapján Endi András, a hangtechnikatár-vezetője lett a díj tulajdonosa.

Hagyomány, hogy a Hajdú-bihari Napló minden évben díjazza az Év színészét. A megyei napilap olvasói és a Hajdú Online látogatói döntötték el, hogy ki legyen a szerencsés nyertes a 2021/22-es évadban. A színházba járó közönség online felületen is szavazhatott, illetve a napilap szelvényein keresztül is leadhatták a voksokat. Több mint ezer szavazat alapján az Év színésze ezúttal Mészáros Ibolya lett, aki már 2017-ben is elnyerte ezt a díjat.

Az évadzárón köszöntöttük a jubiláló munkatársakat is: Nagyné Sáfrány Magdolna raktáros, Oláh Zsuzsa színművész, Szilágyiné Antal Éva kalapkészítő, Dánielfy Zsolt színművész 40 éve dolgoznak színházunkban, míg Gólyáné Szoboszlai Erika üzemeltetési titkár, Kiss József Zoltán díszítő, Leskó István kelléktár-vezető, Sarka Béla díszítő, Újhelyi Antal karbantartó, villanyszerelő és Veress József lakatos 25 éve erősítik a Csokonai csapatát.

Kubik Anna és Herczeg Tamás színművészeket búcsúztatták a társulattól.