„…hogy a bennem lévő szeretet megszülessen a színpadon”

A címszereplő Oláh Zsuzsát és a zeneszerző Újhelyi Kingát kérdeztük a Bors néni, Bors! alkotói folyamatáról

 

Olah_zsuzsaOláh Zsuzsa: A Bors néni, Bors! próbafolyamata fantasztikus élményt jelentett a számomra. Nagyon ritkán adatik meg az embernek, hogy ilyen szeretettel és odaadással dolgozó csapat tagja lehessen, ahol a rendező és a koreográfus érdemeként ilyen erős szeretetenergia szabadul fel a színpadon.

A darab elsősorban a képzelet világába vezeti el a gyerekeket, de ha igazán a mélyére nézünk, akkor megláthatjuk Bors néni igazi lényegét, a szeretettel teli nénikét. Bors néni bőrébe bújva én is ezt tekintem a legnagyobb feladatnak, hogy a bennem lévő szeretet megszülessen a színpadon és kisugározzon a nézők felé. A színpad számomra az érzelmekről szól, és ha estéről estére sikerül elérnem, hogy ez a lélektől lélekig kapcsolat létrejöjjön, akkor már boldogan megyek haza.

jhelyi_kingaÚjhelyi Kinga: Pesty-Nagy Kati rendező felkérésére kezdtem a Bors néni-verseket olvasgatni, átérezni, megélni. Ez nem volt nehéz, hiszen Nemes Nagy Ágnes költészete magával ragad és nem ereszt, a versek költőisége pedig már önmagában megalapozza a zenébe történő átültetés lehetőségét.

A rendező elképzelése szerint született meg egy nagyon sokszínű, sokrétű zenei anyag, mely ugyanúgy merített a népzenéből, mint a tangók vagy a századelő amerikai musicaljeinek a világából. Törekedtem arra, hogy a versek hangulatát vissza tudjam adni a zenében, így lett erős rockzene a nagyon karakteres, agresszív Nyúl dalából.

A darab egésze mégis egy kerek harmonikus egységgé állt össze, melyben a zeneszámok különbözőségük ellenére szervesen kapcsolódnak a következőhöz, mintegy füzérként fűzve fel egymás után a darab alapját képző verseket.

Dargó Gergővel közösen raktuk össze az egyes számok hangzásvilágát, aminek során az is kiderült, hogy milyen remekül tudunk együttműködni. Az elkészült zenéket nagy izgalommal vittem az első olvasópróbára, ahol a rendező, a koreográfus és nem utolsósorban a színészek tetszését is elnyerte. Az elkövetkező hetek a zene felvételével és a stúdiómunkákkal teltek, melynek során a lelkes és tehetséges zenészgárdával, heroikus munkával sikerült az anyagot rögzíteni.

Számomra egy merőben új kihívás volt ez a munka, de be kell vallanom, hogy minden pillanatát élveztem, és remélem, hogy a megzenésített dalok ugyanolyan örömet okoznak majd a gyerekeknek, mint ahogyan azt velem tették.

(lejegyezte: Gemza Melinda)