Gemza Péter köszöntője

Titkok nyomában

Gemza PéterMint művészeti vezetőnek, az a feladatom, hogy az évad önmagában is egy műalkotás legyen. Egy képet szeretnénk festeni, melynek sok eleme a görög színházat idézi, hogy alkotó részleteiben és összességében felfedezhető legyen a görög szellem az irányú elhivatottsága, hogy a színház az emelkedettség, az ihlet, a szórakozás helye; a szellemi táplálék egyik legfontosabb temploma.

Antonin Artaud szavaival élve a színháznak nem csupán „az a célja, hogy társadalmi vagy lélektani konfliktusokat oldjon meg, hogy erkölcsi szenvedélyek csataterévé váljon, hanem, hogy titkos igazságokat tárgyiasítson.”

Ezeknek a titkoknak a keresésére szövetkeztünk most néhány új és sok régi kollégával. Szeretnénk a fiatal alkotókat és a kortárs drámát úgy segíteni, ahogy az erőnkből és lehetőségünkből telik. Továbbra is a hazai és a nemzetközi színházi élet közvetlen véráramában maradva, de első és legfontosabb feladatunknak azt tartjuk, hogy a debreceni közönséget szolgáljuk legjobb tehetségünk szerint.

Gemza Péter

 

művészeti vezető