XIV. Deszka Fesztivál

DESZK@ Digital – A kortárs magyar drámáért

Fűre lépni szabad!

Rendhagyó időszakot tudhatunk magunk mögött, ezért rendhagyó módon kerül megrendezésre az idei Deszka Fesztivál. Olyan színházi produkciókkal találkozhat közönségünk, amelyek digitális platformra készültek vagy adaptálódtak. Nem színházi közvetítéseket, felvételeket válogattunk egy csokorba, hanem olyan előadásokat, amelyek különböző módokon járják be a digitális és az online tér adta kreatív lehetőségeket. A fokozatos és óvatos nyitásnak köszönhetően már nem szorulunk teljesen az online térbe: a digitális produkciókat együtt élvezhetjük óriás kivetítőkön a Nagyerdei Stadion füvén. A programok után a szabad ég alatt szakmai beszélgetések keretében lehetőségünk lesz együtt átbeszélni, megvitatni a látott előadásokat – alkotók, kollégák, nézők együtt úgy, mint régen.

Ahogy a május 17-ei sajtótájékoztatón elhangzott: két élő produkciónak ad teret az idei fesztivál: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik ugyanazon a napon. Tóth Kinga vizuális és hangköltő, író, performer számos nyugat-európai kulturális díj nyertese. Impulzív előadásai szinte minden érzékünkre hatnak, szövegei nemcsak megszólalnak, de láthatóvá is válnak.

A rendhagyó DESZKÁ-ra, a digitális produkciók között meghívást kapott az Örkény István Színház Kiváló dolgozók című előadása, amelyben a társadalom elhanyagolt szegmensének emberei beszélnek a munkájukról olyan bámulatos természetességgel, mintha nem is a színpadon lennének. Az egyik méltatás szerint „tanúi lehettünk egy jó találkozásnak, nemcsak civilek és színészek közt, hanem a független szcéna és a mainstream közt is, igazi win-win helyzet, remek előadás”.

A Trafó produkciójában (Levél Anyámhoz) Fekete Ádám író-rendező saját képernyőjét osztja meg a nézőkkel, e-mail fiókjába enged betekintést, intim, bensőséges módon mutatja be az anya-fiú, anya-gyermek, alkotó-alkotás univerzális viszonyait. A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása Balogh Attila és Benedek Zsolt azonos című drámájából kiindulva az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtualitás és a valóság problémáira, míg a k2 Színház abszurd és melankolikus bemutatója, a Búcsúkoncert Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA szakmai programjának fontos pillére a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program. A fiatal, pályakezdő drámaírók fejlesztés alatt álló friss szövegei itt találkoznak először színészekkel és a közönséggel is. A Nyílt Fórum keretében hat fiatal kortárs magyar drámaírót lát vendégül a DESZK@ Digital: Bognár Pétert, Dóka Pétert, Lesi Zoltánt, Maros Andrást, O. Horváth Sárit és Szilágyi Eszter Annát.

„Fekete Ádám influencer-csatornája a legjobb dolog, ami mostanában a magyar Youtube-bal történt” −olvasható a Revizor kritikai portál egyik írásában. A DESZK@ Digital résztvevői bepillantást nyerhetnek Fekete Ádám Tajgetosz-showjába, amely nem csak abszurditásával, hanem őszinteségével is hat. A videósorozatban a rendező-színész-dramaturg-költő filozofál az élet abszurditásáról, lustaságról, álhírekről, kommentkultúráról.

A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában válthatók. A napijegyek ára 3500 Ft., míg a három napra szóló jegyeké 9500 Ft.

Deszka_indexkep (195×273)_3-01