VI. Magdafeszt

A hagyományokhoz híven idén októberben is megrendezzük a Szabó Magdáról elnevezett, a női alkotókra és sorsokra fókuszáló MagdaFesztet.

A fesztivál idén október 2-a és 5-e között kínál programokat: a budapesti Nemzeti Színházból Debrecenbe érkezik a Szabó K. István rendezte Az ajtó című előadás Udvaros Dorottya főszereplésével, bemutat a tavaly már két epizóddal megvalósult A test történetei  című előadás harmadik és negyedik része. A megrázó női sorsokat elénk táró Visky András-darab két új részében Éva és Artemisia történetével ismerkedhetünk meg, Hajdu Imelda illetve Horváth Julianna főszereplésével. Bemutatkozik a közönségnek a Csokonai Nemzeti Színház új tánckara, a Nemes Zsófia vezette PR-Evolution Táncegyüttes. A Blue men … és fehér című produkció a férfiélet és a női lét rejtelmeit kutatja három kiváló táncos értelmezésében. Ismét közönség elé áll Újhelyi Kinga és Varga Klári nagy sikert aratott, kortárs verseket zenei köntösben előadó koncertje, a Szólani most a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeumában. Október 4-én vetítik Goda Kriszta új filmjét, a Gárdonyi- regény alapján készült Ida regényét, majd a rendezővel beszélgetnek az Apolló moziban.

Töredékek szólalnak meg Szabó Magda csodálatos életművéből Piros Ildikó Kossuth-díjas érdemes művész előadásában és szerkesztésében. A művésznő felvillantja az írónő életútjának legjelentősebb eseményeit, kiemelkedő alkotásaiból idéz és beavatja a közönséget az Abigél című film születésének titkaiba is. Piros Ildikó lebilincselően szép és gazdag összeállításában valódi színházi élménnyé forr össze az alkotónő életútja és műveinek világa. A  MagdaFeszt kísérőprogramjaként könyvbemutatók és beszélgetések, valamint nyílt táncműhely várja a közönséget.