Évadértékelés és évadbeharangozás

Színházunk 2015/2016-os évada minden szempontból sikeresnek tekinthető, a kőszínház 150 éves fennállását és a tízéves DESZKA Fesztivált is méltóképpen ünnepeltük.

A 150. évad ünneplése

  • Különleges események

A Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestet – mely egyszerre emlékezett a debreceni teátrum eddigi éveire, és nyújtott bepillantást a jubileumi évad bemutatóiba – kétnapos, Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című országos előadó-művészeti szakmai konferencia előzte meg. Magyar Művészeti Akadémia Köztestülete „Szó, szín, játék” néven sorozatot szervezett a Pesti Vigadóban, ahol januárban vendégül látták a 150 éves Csokonai Színház „Színházi legenda és emlékezet” című előadását, Árkosi Árpád rendezésében.

 

  • 11_sajtaj_16_06_06Kiállítások a jubileumi évad jegyében, színházunk közlekedő tereiben, folyosóin és nézőtári Büféjében

Nagy Sándor Zoltán Magyar Faust-kiállítása (többszín nyomat grafikák)

Színház az egész világ – Kultúra és előadóművészet a világ bélyegein

Álomkergetők – Máthé András fotóművész kiállítása

„A szinház fütve leend” – Plakátkiállítás a B24 Galériában

 

  • Előadások a jubileum jegyében

Orbán János Dénes: A magyar Faust

Szabó Magda: Az ajtó

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak

Hubay Miklós: Tüzet viszek

Földes László Hobo: A magyar gavallér – koncert Csokonai Vitéz Mihály művei alapján

 

  • Csokonai-történetek – színházi legendák, anekdoták, ünnepi találkozások

1865 október 7-én tartották Debrecen kőszínházának ünnepélyes megnyitóját. A százötven éve történt jeles eseményről a Csokonai Színház ünnepi programsorozattal emlékezett meg; kilenc izgalmas találkozásra került sor olyan művészekkel, akiknek élete vagy pályája szorosan kapcsolódott színházhoz, és emlékeiket szívesen megosztották az érdeklődő közönséggel.

 

A Csokonai Színház 2015/2016-os évadának eredményességét a nagyszámú ifjúsági program, vendégelőadás, valamint külföldi vendégszereplés (Szatmárnémeti) is alátámasztja. Tantermi előadásunk, a Verona, 1301 meghívást kapott a VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennáléra és a FÓRUM’16 elnevezésű színházi nevelési előadások szakmai találkozójára, A magyar Faust pedig a III. Keresztény Színházi Fesztiválon szerepelt. A hagyományos színházbejárás mellett idén élményalapú, zenés körbevezetésen vehettek részt a debreceni diákok. Gyermeknapi rendezvényünk a Csimota Napi Hacacáré idén is több száz óvodást, iskolást csalogatott el az Ady térre.

Óriási közönség- és szakmai siker övezte a La Traviata előadást az áprilisi Primavera Fesztiválon. A Nadine Duffaut rendezte opera az egyöntetű szakmai megítélés szerint színpadi és zenei megvalósításában egyaránt a budapesti fesztivál egyik legerősebb előadása volt.

Nagy érdeklődés, komoly szakmai elismerés mellett zajlott a tizedik DESZKA Fesztivál. Három és félezren voltak kíváncsiak az egy hétig tartó rendezvény előadásaira, szakmai programjaira. Számos rendező, író, dramaturg, kritikus érkezett a hazai és a határon túli színházakból Debrecenbe.

 

A 2016/17-es évad:

Ráckevei Anna
Ráckevei Anna (Fotók: Máthé András)

Szabadság, szerelem – ez a 2016/2017-es évad szlogenje, melyre augusztus elején kezdi meg a bérletek árusítását a Csokonai Színház. Kisebb változás várható a bérletrendszerben, s most is számtalan bérletkonstrukcióból válogathatnak a nézők.

A következő évad programja az előző években lefektetett alapok mentén halad tovább. Az évadok tervezésénél a nemzeti tematikát mindig kiemelt szempontként kezeli a színház. A következő szezonban az Erkel Ferenc által megálmodott, eredeti formában bemutatni tervezett Bánk bán opera; az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját méltóképpen megünneplő ősbemutató, a Mensáros László börtönnaplói alapján színpadra álmodott Szélfútta levél című előadás; a kortárs magyar tematikából pedig a nemzetiségi problematikát összetetten és felelősen felmutató Jadviga párnája és az erdélyi népballadát alapul vevő Kőműves Kelemen rockballada sorolható ide.

Ráckevei Anna igazgató és Gemza Péter művészeti vezető a Csokonai Színház igazgatói pályázatában azt vállalta, hogy vezetésük öt éve alatt áttekintik az európai színháztörténet nagy korszakait. A most záruló „reneszánsz évad” után a következő évad a XVII. századtól a XIX. századig terjedő szellemtörténeti időszakot dolgozza fel, benne a barokkal, felvilágosodással, klasszicizmussal, romantikával. E szándék szólítja az évadtervbe a következő előadásokat: Bánk bán (mint a nemzeti romantika emblematikus darabja), Dandin György, A varázsfuvola, Jeruzsálem (Lessing Bölcs Náthán című klasszikus drámai költeményének kortárs újragondolása, mint tantermi előadás) és az évad végi Kleist-darab.

A gyermek- és ifjúsági korosztály minden rétege újra minőségi élményhez jut, miközben más színházakhoz hasonlóan, A kisfiú meg az oroszlánok színpadi adaptációjával a Csokonai is megemlékezik Lázár Ervinről, aki idén lenne 80 éves. A tizenéves korcsoport újra egy ősbemutatót – Időfutár – láthat. Az ifjúsági fantasy nemcsak olvasó embereket nevelt, hanem rádiójáték verziójában több mint félmillió rendszeres hallgatóval is büszkélkedhetett. A Verona, 1301 című tantermi előadás nagyon népszerű volt a kamaszok körében. A színészek 40 alkalommal látogattak el Debrecen és környéke középiskoláiba, s csak idő híján nem tudtak eleget tenni a többi meghívásnak. A 2016/17-es évadban Ulrich Hub Náthán gyermekei című drámája nyomán készül az újabb tantermi foglalkozás Jeruzsálem címmel.

A Csokonai Színház a kortárs magyar dráma értékeinek bemutatására és népszerűsítésére is évente vállalkozik. A 2016/2017-es évadban, mintegy a XI. DESZKA Fesztivál előfutáraként felolvasószínházi programsorozat indít, melynek keretében elsősorban fiatal magyar szerzők legújabb drámáit ismerheti meg a közönség és a szakma. A bemutatók sorából sem hiányozhatnak a kortárs magyar szerzőjű előadások: a Kőműves Kelemen, a Szélfútta levél, A jegesmedve, a Jadviga párnája és az Időfutár. A 2017. április 1. és 8. között megrendezésre kerülő XI. DESZKA Fesztivál azon túl, hogy a megszokott módon a legutóbbi év legizgalmasabb kortárs magyar szerzőjű előadásainak elismerten magas színvonalú seregszemléjét nyújtja, a kortárs magyar drámához kapcsolódó szakmai programjait is kibővíti.

Művészeti programját a színház továbbra is európai összefüggésben határozza meg. Ezt reprezentálják a darabválasztások (hat kortárs európai szerző: Matthieu Delaporte-Alexandre de La Patellière, Valère Novarina, Ulrich Hub, David Pownall és Yasmina Reza művei) és a felkért rendezők (köztük Mezei Kinga visszatérőként a szerbiai Vajdaságból, Valère Novarina visszatérőként Franciaországból és Ilja Bocsarnyikovsz – a Debrecenben is jól ismert Viktor Rizsakov tanítványa – Oroszországból). Matthieu Delaporte és Alexandre de La Patellière Hogyan nevezzelek? című komédiája magyarországi bemutató, az az Imígyen szóla Louis de Funès pedig igazi francia csemege.

Örvendetes esemény az is, hogy az európai színházművészet élő legendája, az antropológiai színház elméletét és gyakorlatát megalapozó Eugenio Barba hírneves Odin Színházával workshopot tart a DESZKA Fesztiválon, és a Csokonai Színház kiadja Eugenio Barba színházi tanulmányainak gyűjteményét is, most először magyar nyelven.

Folytatódnak a Shakespeare-vetítések is havonta egyszer, vasárnaponként a nagyszínpadon, melyeknek keretében a londoni Globe Színház és a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company előadásait élvezhetik nézőink csodálatos képi és hangminőségben. A velencei kalmár, Titus Andronicus, Hamlet, Cymbeline, Lear király, valamint a költőóriás halálának 400. évfordulóján a szülővárosában (Stratford-upon-Avon-ben) rendezett különleges és nagyszabású gálaest felvétele látható majd a programunkban.

A Nemzeti Pódium című új programsorozat a budapesti Nemzeti Színház színművészeinek (Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Földes László Hobo, Tóth Auguszta, Udvaros Dorottya, Voith Ági) nagy sikerű önálló estjeit hozza el a költészet és a színházművészet debreceni szerelmeseinek.

Az évad rendezőinek névsorából jól látható, hogy a színház ragaszkodik azokhoz, akiknek sikeres előadásait már láthatták a cívisvárosi nézők az előző évadokban (Gemza Péter és Mészáros Tibor két rendezéssel jelentkezik, Madák Zsuzsanna, Csikos Sándor, Valère Novarina, Kerényi Miklós Gábor KERO®, Mezei Kinga, Naszlady Éva, Árkosi Árpád és Rusznyák Gábor eggyel-eggyel). Rendezőként most mutatkozik be Debrecenben Tengely Gábor, Ilja Bocsarnyikovsz, Oláh-Horváth Sára és a színészként már jól ismert Kiss Gergely Máté. Külön öröm, hogy sokévnyi kihagyás után Pinczés István, számos korábbi nagy színházi siker rendezője újra Debrecenben dolgozik.

A zenés darabkínálat íve a rockballadától a nagyoperetten és a nemzeti operán át a klasszikus Mozart-operáig húzódik. Természetesen a humor sem hiányozhat az új évad programjából: három vígjáték várja a közönséget: Dandin György, Művészet, Hogyan nevezzelek?, és az előző évadban már megcsodált-megszeretett „újcirkusz” műfaja sem hiányozhat a kínálatunkból.

A 2016/2017-es évad előadásairól rövid ismertetőt itt olvashatnak.

 

A Csokonai Színház három, koprodukcióban készült előadással októberben a Ravenna Fesztiválra utazik. 2012-től az egyre népszerűbb fesztivál idén az operettnek állít emléket magyar művészek részvételével. Az Ősz Trilógia keretében 2016. október 14. és 23. között a Csokonai Színház, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Nemzeti Színház művészei vendégszereplenek Ravennában a következő operettekkel:

Lehár Ferenc: A víg özvegy – a Szegedi Nemzeti Színház és a Csokonai Színház közös előadása
Johann Strauss: A denevér – a Budapesti Operettszínház és a Csokonai Színház közös előadása
Kálmán Imre: Marica grófnő – a Csokonai Színház és a Budapesti Operettszínház közös előadása

Fotógaléria

Fotó: Máthé András