Versenyben az Istent a falra festeni

Igazi örömre ad okot, hogy a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait felvonultató Városmajori Színházi Szemlére színházunk   című előadása meghívást kapott.

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni (Fotó:Máthé András)
Mészáros Tibor: Istent a falra festeni (Fotó:Máthé András)

Az idén harmadik alkalommal, megújult formában megrendezett programsorozatra hét vidéki és határon túli város színházai kaptak meghívást: Győr, Debrecen, Miskolc, Szombathely, Kaposvár, Békéscsaba és Csíkszereda. A két válogató, Jászay Tamás és Miklós Melánia színházkritikusok közel ötven produkciót tekintettek meg, és ezek közül választották ki színházunk előadását.
A szemle a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó programja, a szervezők és a válogatók arra törekedtek, hogy a kínálatból kiemelkedő, ugyanakkor fontos mondanivalóval rendelkező produkciókat ajánljanak a budapestieknek és a fővárosba látogatóknak. Miklós Melánia a nem budapesti színházak munkájának fontosságára hívta fel a figyelmet: „Sok jó előadást láttunk, ami újra megerősített bennünket szervezőként is abban, hogy érdemes odafigyelni a vidéki színházakban folyó munkára. Jó lenne többet utazni, azonban ez jelentős anyagi és időbeli ráfordítással jár, amit kevesen tehetnek meg. Ezért mi elhozunk egy csokornyit az ország szerintünk legjobb előadásaiból a Városmajorba, remélve, hogy a közönségnek is tetszeni fog.”

A kőszínházak zárása utáni időszakban is minőségi színházi élményt biztosító szemle műsorát szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Böhm György dramaturg, rendező, Karinthy Márton rendező, a Karinthy Színház igazgatója, Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója, valamint egy, a nézőket képviselő tag, Kóródi Sziszi. A díjkiosztóra szeptember elején kerül sor, s egy kategóriában teljes mértékben a közönség kezében a döntés: a leginkább tetsző előadásra július 20-ig lehet szavazni a programsorozat honlapján.

A városmajori rendezvényt az   Tar Sándor-adaptáció zárta, melyet színházunk művésze, Mészáros Tibor írt és rendezett. Az élet mulandó szépségét és keserű abszurditását humorral bemutató „kocsma-drámára” a budapestiek július 4-re, szombat este nyolc órára váltottak jegyet. A 2015-ös közönségszavazáson egyelőre előkelő helyen áll a Csokonai Színház produkciója, reméljük, hogy nézőink továbbra is támogatják szavazataikkal!