Színházi nevelési műhelymunka

A Csokonai Színház évek óta hangsúlyt fektet a színházi nevelésre, az iskolás csoportok színházi élményeinek feldúsítására és oktatási eszközzé formálására. A többször is megszervezett Ádámok és Évák ünnepe csupán a kezdő lépés volt, a tavaly debütáló háromlépcsős program nagy sikert aratott a felső tagozatosok körében. A teátrum a 2015/16-os évadban újabb formát emel repertoárjába: az osztálytermi színházi nevelési előadást.

Edelényi Vivien a Verona, 1301 póbáján(Fotó: Máthé András)
Edelényi Vivien a Verona, 1301 póbáján (Fotó: Máthé András)

A debreceni színészek több alkalommal is színházi nevelési műhelymunkán vesznek részt annak érdekében, hogy jobban megismerjék a színházi nevelési programok rendszerét és formáit, illetve az osztálytermi színházi nevelési előadás eszközeit. A képzés célja, hogy a Verona, 1301 című osztályterem-színházhoz megfelelő szakmai-gyakorlati tudást szerezzenek.

A műhelymunka vezetői: Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám.
A Színházi nevelési programok kézikönyvének szerzői, több mint másfél évtizede dolgoznak a színházi nevelés területén, az egyes műfajokban nemcsak elméleti, de gyakorlati jártasságot is szereztek. Könyvük kiadását átfogó országos kutatás előzte meg, talán nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg ők ismerik legjobban a hazai színházi nevelési szcénát.

A képzés gyakorlatorientált, több alkalomból áll: a művészek szeptemberben, októberben és decemberen összesen öt napon keresztül dolgoznak együtt a trénerekkel. A Verona, 1301-ben szereplő színészek résztvevőként, majd vezetőként is gyakorolják a szabályjátékokat és készségfejlesztő gyakorlatokat, a szituációteremtést, illetve a különféle dramatikus munkaformákat.

Október 11-én már el is indul a Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) részeként létrejövő osztályterem-színház: a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának egy osztálya lesz az első, aki a Csokonai Színház színészeivel együtt élik végig és értelmezik Rómeó és Júlia történetét. A Verona, 1301 nem igényel a résztvevő csoporttól semmiféle előismeretet, és egyáltalán nem jelent problémát, ha a fiatalok korábban nem vettek részt hasonló programban. A művészek nagy várakozással tekintenek a fiatalokkal való találkozásokra, reméljük, hogy Debrecen számos iskolájába eljutnak az évad során!

Photo Gallery

Fotó: András Máthé