Norvégiába utazik a Verona, 1301

A Csokonai Színház a tavalyi évadban indította útjára a CSIP névre keresztelt ifjúsági programját, melynek keretében megszületett az első osztálytermi színházi nevelési előadás, a Verona, 1301.

Verona_1301_195x273pxAz elmúlt egy évben több mint 40 iskolai osztályhoz látogattak el a színház művészei és a foglalkozásvezető, Edelényi Vivien, Vranyecz Artúr, Kiss Gergely Máté és Gemza Melinda a Shakespeare Rómeó és Júlia című darabja alapján készült produkcióval. Az újabb osztálytermi előadás, a Jeruzsálem szeptember 29-i bemutatóját követően a Verona, 1301 alkotógárdája a norvégiai Bergenbe utazik szakmai tapasztalatcserére. A norvégiai szereplés főpályázója, az InSite Drama a magyar színházi nevelés friss és több évtizedes múltra visszatekintő élvonalából is meghívott innovatív színházakat. Bergenben négy színházi nevelési programot mutatnak be egy minifesztivál keretében (Csokonai Nemzeti Színház: Verona 1301, Hevesi Sándor Színház: Peter, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – InSite Drama: Az óriás ölelése, InSite Drama: Kispad), majd a témában nemzetközi szaktekintélynek számító Bergeni Egyetem oktatóival és hallgatóival, illetve magyar és norvég színházi szakemberekkel közösen szakmai workshopokon, előadásokon, mesterkurzusokon is részt vesznek.

A színházi nevelés olyan színházi előadást is tartalmazó művészetpedagógiai program, amelyek során az alkotók interakcióba is lépnek a diákokkal, velük együtt gondolkodnak a színházi részek által felvetett kérdésekről. Ez történhet beszélgetés formájában is, de gyakran a résztvevők szerepbe is léphetnek, a történet íróivá és rendezőivé is válhatnak. A programok helyszíne általában maga az osztályterem.

A Verona, 1301 alkotói október 2-án utaznak Bergenbe.