Ugrás a fő tartalomhoz
Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
vissza

Nyikolaj Erdman: Az öngyilkos

guest performancesvígjáték

vígjáték

Forditó: Dalos Rimma

1649851472_ONGYILKOS (1)-page-001Konsztantyin Sztanyiszlavszkij a darabot “egy zseni művének” nevezte, Sztálin “üres és ártalmas” irománynak bélyegezte. Ez utóbbi bélyeg arra ítélte Erdman szövegét, hogy betiltva porosodjon évtizedekig, amíg aztán újra felfedezték Európa és lassanként a világ színpadai, hiszen ahogyan a darab szereplői, maga a szöveg is életre van ítélve. Életre ítéli a szerző elképesztő humora, éleslátása és kiemelkedő színházi érzéke. Erdman a hétköznapok semmiségét gyúrja látomásszerű görbe tükörré.

A darab főszereplője, Szemjon Podszekalnyikov az állástalan kispolgár, sértődékeny és jó étvágyú.    Egy este kenőmájast szeretne enni, de a kirobbanó házastársi vitában olyan mélyen megsértődik, hogy végzetes döntésre szánja el magát. Ez a jelentéktelen helyzet indítja útnak azt a tébolyult versenyt, amelyben felvonul előttünk az értelmiség, a klérus, a művész, tulajdonképpen a teljes társadalom, hogy meggyőzze Podszekalnyikovot és minket arról, hogy nincs semmi fontosabb mint saját ügyük és személyük.

Erdman látta, hogy mennyire groteszk tud lenni az ember önnön személye előtt leborulva. Kabarékon, korabeli humoristáknak írt szövegeken, forgatókönyveken edzett tolla pedig segít, hogy mi is képesek legyünk vele nevetni ezen a groteszk cirkuszon. Költészete és drámaírói zsenialitása ugyanakkor gondoskodik róla, hogy a groteszk viselkedés mellett megjelenjen az élet tisztelete.

Az előadás az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül megvalósuló, a „Román-magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” (ROHU-446, www.interreg-rohu.eu), azon belül is az „Előadások cseréje” elnevezésű projekt keretén belül valósul meg a Csokonai Színház szervezésében.

 

Ingyenes, regisztrációhoz kötött előadás.
A regisztrációkat a szervezes@csokonaiszinhaz.hu címre várjuk.

Cast

 

Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov
Hunyadi István

Maria Lukjanovna
Noémi Tasnádi-Sáhy

Szerafima Iljinyisna
Molnár Júlia

Alekszander Petrovics Kalábuskin
Levente Dimény

Margarita Ivanovna
Fodor Réka

Kleopatra Makszimova
Tünde Tóth

Raisza Filipovna
Trabalka Cecília

Arisztarh Dominyikovics Golocsapov
Balogh Attila

Viktor Viktorovics
Kocsis Gyula

Nyikifov A. Pugacsov
Lóránt Csatlós

Jelpigyij atya
ifj. Kovács Levente

Jegor Tyimofejev
Scurtu Dávid

Grunya Podeszpany
Kocsis Anna

Járókelők, temetkezési vállalkozók, pincérek, öregasszonyok
József Szotyori

Járókelők, temetkezési vállalkozók, pincérek, öregasszonyok:
Tőtős Ádám

Süketnéma
Vanca-Fodor Ilián

 

Director:
Botos Bálint

Set Designer:
Golicza Előd

Costume Designer:
Bajkó Blanka Alíz

Composers:
Trabalka Cecília

Sound designer:
Hodu Péter

Stage Manager:
Vajda Zoltán

Prompter:
Tentea Katalin

ugrás a lap tetejére

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.