Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
open close

Gotthold Ephraim Lessing-Ulrich Hub-Madák Zsuzsanna: Jeruzsálem

Csokonai Ifjúsági Program (CSIP)műsoron marad

Történetünk 1192-ben, a III. keresztes hadjárat idején játszódik Jeruzsálemben.

premierplakat_2016_jeruzsalem_webJeruzsálem a három ábrahámi világvallás – a judaizmus, a kereszténység és az iszlám – szent városa. Jeruzsálem közepén egy hatalmas sziklatömb áll. A zsidó hagyomány szerint ezen a sziklán zajlott Ábrahám próbatétele, miszerint Isten parancsot adott a prófétájának, hogy hűsége jeléül áldozza fel fiát, Izsákot. (A történet szerint az utolsó pillanatban az Úr megakadályozta Ábrahám tettét, és egy kost adott az áldozathoz.) A zsidók e sziklára építették templomukat, ott helyezték el Mózes két kőtábláját a tízparancsolattal. Ábrahámot a muszlimok Ibráhim néven ismerik. Ők is hisznek a legendában, miszerint Ibráhim próbatételére e sziklán került sor, azonban hitük szerint nem a törvényes fiút, Izsákot, hanem elsőszülött fiát, Ismáelt – Mohamed próféta felmenőjét – akarta feláldozni Istenüknek, Allahnak. A zsidó templom lerombolása után a muszlimok erre a sziklára építették mecsetüket, ahonnan Mohamed csodaparipáján az égbe, Allahhoz szállt, aki megmutatta prófétájának a mennyországot és a poklot. A keresztények szemében Jeruzsálem Jézus Krisztus elítélésének, keresztre feszítésének és feltámadásának helyszíne.

A Jeruzsálem szó jelentése: a béke városa. Azonban Jeruzsálemet aligha jellemzi a béke.

Századokon keresztül harcoltak zsidók, keresztények, muszlimok a szent városért. (És a harc ma is tart.) A történelem során az ősi zsidó templom helyére épült mecset tetején félhold és kereszt váltotta egymást.

Történetünk idején Jeruzsálem muszlim fennhatóság alatt áll. Szaladin szultán fegyverszünetet kötött a keresztes lovagokkal, akik Jeruzsálem meghódítása végett érkeztek a Szentföldre. Viszonylagos békében élnek muszlimok, zsidók, keresztények a városban. Azonban a keresztes csapatok mozgolódni kezdenek Jeruzsálem körül, és megtámadnak egy muszlim erődítményt. A keresztesek fogságba esnek. Szaladin lefejeztet minden lovagot. Kivéve egyet. Egynek megkegyelmez. Majd ez a fiatal templomos lovag kimenekít egy égő zsidó házból egy lányt. A lány beleszeret megmentőjébe. De hogyan is kerülhetnének közelebb egymáshoz a fiatalok a három világvallás képviselői között, akiknek mindennél fontosabb, hogy uralják Jeruzsálemet?

Az előadást 5-7. osztályos diákoknak ajánljuk.

Kapcsolódó írások

Arról beszélünk, ami minket is érdekel

Három világvallás kereszttüzében

“Mit nekem, hogy nehéz”- interjú Mészáros Ibolyával

CSIP 100

Fesztiválozott a Jeruzsálem

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Photo Gallery

Fotó: András Máthé

cast

osztálytermi színházi nevelési előadás

G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című művei nyomán írta: Madák Zsuzsanna

 

Cast
János Mercs
Rózsa László
Mészáros Ibolya

 

Set and Costume Designer
Madák Zsuzsanna

Prompter
Menich Éva

Director’s assistant
Homonna Nóra

Foglalkozásvezető
Melinda Gemza

Színházi nevelési konzulensek
Cziboly Ádám, Bethlenfalvy Ádám (InSite Drama)

 

Rendező-író-dramaturg
Madák Zsuzsanna

 

 

First performance: 2016. szeptember 29.

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.