Közönségtalálkozó a Shirley Valentine alkotóival

Van igény a minőségi szórakoztatásra – ez volt az egyik tanulsága a tegnapi beszélgetésnek, a másik mindenképp az, hogy ha Debrecenben megkedvelnek és szeretnek egy színésznőt, hiába indul útnak más városba, közönsége nem felejti el.

Közönségtalálkozó a Shirley Valentine alkotóival (Fotók: Konyhás István)
Közönségtalálkozó a Shirley Valentine alkotóival (Fotók: Konyhás István)

Az évad egyik legsikeresebb előadása, a Shirley Valentine alkotóit, Majzik Edit színésznőt, Árkosi Árpád rendezőt és a nézőket invitáltuk kötetlen beszélgetésre szerda este. Majzik Editet (aki 1992-től 2005-ig volt a Csokonai Színház tagja) őszinte örömmel fogadta a közönség, nem titkolták egyrészt, hogy szeretnék, ha a darab a következő évadban is műsoron maradna, másrészt, ha rajtuk múlna, szívesen megkínálnák egy új szereppel.

Mindig van egyfajta félsz bennünk, vajon mernek-e majd kérdezni, érdeklődni azok, akik nyilván azért maradnak, vagy jönnek el kizárólag a közönségtalálkozóra (erre is volt példa), mert kíváncsiak egy előadás létrejöttére, a gondolatra, amely megteremti egy monodráma szereplőjét, lassan megformál egy figurát. Szerencsére a rövid bevezető után jöttek a kérdések. Árkosi Árpád elmesélte, hogyan küzdött meg egy elsőre avíttasnak, kevéssé modernnek tűnő szöveggel. Miként húzták, gyomlálgatták a sorokat, hogy élvezhető, sodró, lendületes előadás szülessen, amely nem veszíti el finom humorát. „Kipróbáltam sokfajta színházat, előadásmódot, a tapasztalataim arra vezetnek, hogy a színházban a legfontosabb a játék” − mondta Árkosi Árpád arra utalva, miért játssza el, és nem pusztán meséli a vele történteket Shirley Valentine.

Majzik Edit
Majzik Edit

A rendező és a színésznő elmesélték azt is, hogy a kezdetektől fogva világos koncepció volt, hogy Willy Russell drámájából nem szeretnének feminista drámát kreálni, amiről a férfiak fejlógatva távoznak. Épp ellenkezőleg, azt szerették volna láttatni, hogy a lassan kiüresedő házasság, a páros magány mindig két ember felelőssége. S hogy mi a legnehezebb, s egyben legkönnyebb is? Egyedül állni a színpadon, estéről estére érezni a nézők legapróbb reakcióját is, de közvetlenebb módon azt is, mikor megy könnyen a játékkal a nézők zöme, és mikor „adják nehezebben magukat”.

S a nézők? Azt mondták, magukra ismertek, s akinek inge, talán felveszi és a humorban megbújó csendes kritikából, hogy figyeljünk a másikra, talán hazavisznek valamit.

A Szervezési Osztályon pár hónappal ezelőtt megkérdezte valaki: lesz-e a darabnak férfi-párja, ő magában már elnevezte Charlie Valentinónak. Nem ígérjük, de a Shirley Valentine a következő évadban is műsoron marad, s remélhetőleg Majzik Editet is látjuk új szerepben!