Koncerttel ünnepeljük a magyar kultúra napját

Költészetünk remekeivel költözött vissza Újhelyi Kinga zenekara színházunk történelmi épületébe a magyar kultúra napján.

A felújítás alatt álló színházépületben csendülnek fel a magyar költészet nagyjainak ismert és kevéssé ismert versei színházunk magyar kultúra napjára készített műsorában. Újhelyi Kinga és zenésztársai, a hideggel dacolva, egy estére visszaköltöztek a történelmi épületbe, hogy a művésznő Gyöngykoszorú című koncertjének hét versdalát megszólaltassák. A felvételt, amelyen Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Janus Pannonius egy-egy költeményének megzenésített változata hangzik el, január 22-én 19 órakor tesszük közzé Facebook-oldalunkon és honlapunkon.

A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt zenésítették meg. A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája volt.

„Hiszem és vallom, hogy a zene és a költészet erős szimbiózisban formálódó, egymást inspiráló, élő szövet. Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben” − vallott a Gyöngykoszorú inspirációjáról Újhelyi Kinga.

A dalokat, a zongorán és harmonikán is közreműködő, Dargó Gergely hangszerelte. Az ő kiemelkedő szakmai tudása és zenei érzékenysége mellé társult Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellóművész hangszeres kísérete.

A Csokonai Színház magyar kultúra napi koncertje január 24-én éjfélig lesz elérhető.

Fotó: Matey István