Időutazás a századfordulós Debrecenbe

(Forrás: http://kulter.hu/) Magyar Evelin 2014. június 20.

Bájos időutazásra hívják a debreceni Csokonai Színház színészei azokat, akik megtekintik a Régimódi történet című előadást. A szórakozásról szemet gyönyörködtető jelmezek, elbűvölő karakterek és remek színészek gondoskodnak.

Szabó Magdának az édesanyja és nagyszülei élettörténetét bemutató csodálatos regényét álmodták színpadra a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei. A közel három órás előadáson a Gacsári és a Jablonczy család történetébe, valamint az írónő hányatott sorsú édesanyjának, Lenkének (Sárközy-Nagy Ilona) az életébe nyerhetnek bepillantást a nézők.

009_regimodi

A szívbemarkoló családmese elbeszélése mellé rengeteg poén is társul. A regény stílusától némileg idegen ugyan, mégis üdítően hat, hogy a szörnyű magánéleti problémákat – válás, elszegényedés, megcsalás – fergeteges, időnként igen fanyar humorral fűszerezték az alkotók. A poénok jól ellensúlyozzák a drámai feszültséget, így az előadás nem válik nyomasztóvá. A történet sodrása magával ragadó, a korhoz tökéletesen passzoló színészi játék, az autentikus jelmezek (estélyi ruhák nagy fodrokkal) és elegáns díszletek (pálmafautánzatok, bőrkanapék, antiknak ható fabútorok) örvényszerűen magukkal ragadják a nézőket, és egyetlen pillanatra sem eresztik el.

A jelenetek mindegyike természetes, jól átélhető. Elemi erővel hat például az a momentum, amikor a szédelgő ifjabb Jablonczay Kálmán versel fiatal kis feleségének a szépségről és a szerelemről, majd mikor elakad, váratlanul a szobalány fejezi be a még soha elő nem adott költeményt. A jelenetváltások mesteriek. Mikor valamelyik epizód véget ér, a szereplők viaszbábukká merevednek, majd a körszínpad elsötétül, és elforgatják a következő helyszínre, ahol megelevenedik a következő kép.

A cikk folytatását itt olvashatja