Olt Tamással készített interjút a Dehir

(Forrás: Dehir.hu)

Hoppá! 16-os karikával jön a Hét randi, az új „sztendbájmi”?

Debrecen – Két színész hétszer randizik Olt Tamás új darabjában. Egy buszmegállóban hallott párbeszéd adta a darab ötletét. Interjú.

Az Absynth után újabb darabot visz színre Olt Tamás. A Csokonai Színház fiatal színésze egyben szerzője is a műnek, melyet első ízben szeptember 14-én láthatnak a nézők a stúdiószínházban. Addig azonban még van pár nap hátra… Az egyik próba előtt beszélgettünk Olt Tamással a Hét randiról.

122_hetrandi_130914

Dehir.hu: Honnan a cím, a téma? Miről szól az új darab?

Olt Tamás: Eredetileg munkacím volt a Hét randi, aztán úgy is maradt, mert menet közben rájöttem, hogy ennél jobbat úgysem tudnék találni. Két színész játszik minden szerepet a darabban: hét karakter, hét történet, fontos és izgalmas találkozások, első és utolsó randik…

Dehir.hu: Kik fogják játszani a szerepeket?

Olt Tamás: Az egyik színész Vaszkó Bence lesz, aki most szerződött ide Nyíregyházáról, ahol én is játszottam korábban, s akit jól ismerek ennélfogva. Szerintem különben nagy nyeresége lesz a színháznak Bence… A Hét randit tulajdonképpen vele kezdtük el annak idején, ami azt is jelenti, hogy ez azért nem teljesen új darab, még három éve írtam, de eddig még nem mutattuk be, tehát Debrecenben visszük először színre. A nő pedig a debreceniek által is ismert fiatal színésznő, Szűcs Kata lesz, akinek már tavaly emlegettem, hogy jó lenne vele megcsinálni. Szóval adta magát a történet.

Dehir.hu: Hogy született a darab? Honnan jött az ötlet, hogy erről a témáról írjon?

Olt TamásOlt Tamás: Egy buszmegállóban és teljesen véletlenül hallottam három éve egy párbeszédet, ami annyira erős volt, annyira kézenfekvő, s annyira megtetszett, hogy amikor hazamentem, rögtön papírra vetettem azt a pár mondatot. Ebből aztán szinte pillanatok alatt megszületett az első jelenet. Szóval egy igazi randevú ihlette, aminek akaratlanul is fül- és szemtanúja voltam. Az ember persze saját magából is merít olyankor, amikor ír, alkot, a saját életéből is, név nélkül, természetesen, lesz benne tehát valóság, fikció és persze humor is.

Dehir.hu: Kinek szól a Hét randi?

Olt Tamás: Nyilván mindenkinek, de ha szűkíteni akarom a kört, akkor ott van az a szándék is, hogy megszólítsuk vele a fiatalokat. A 16-os karika miatt nem a legkisebbekre gondolok, inkább a felsőbb éves középiskolásokra, az egyetemista korosztályra. Szeretnénk bevonzani a fiatalokat, akiknek bokros teendőik miatt kevesebb idejük van színházba járni. S ha már eljöttek megnézni a Hét randit, akkor már esetleg kedvük támad arra is, hogy megnézzenek egy Antigonét, vagy egy Hrabalt is.

Dehir.hu: Egy évad persze nem csak a fiatalokra épít. Mit gondol, milyen lesz a mostani?

Olt Tamás: Nagyon bízunk benne, hogy sikerül egy elég komplex, elég erős, és színes évaddal előállni. Azt azért ne feledjük el, hogy Debrecenben operett és görög dráma sem volt évekig. Az Antigonét egy neves rendező, Anca Bradu viszi színre, a görög drámák témaköréhez kapcsolódik majd a Wyspiański-féle Novemberi éj, meg a Iokaszté királynő, Nancy Huston műve is. Ezek viszont már modernebb, új köntösű darabok lesznek.

Dehir.hu: Mint Alföldi Róbert nagy vihart kavart István, a király rendezése? Lesz majd botrány Debrecenben is?

Olt Tamás: Szerintem nincs azzal semmi gond, ha egy darabot újrafogalmaz a rendező. Ha megtartja a cölöpöket, a mondanivalót, amiért a mű íródott, amiről szól, illetve ami miatt érdekes lehet ma is, akkor abszolút lehet és kell is újítani. Képzeljük csak el, mit kezdene a mai közönség egy eredeti görög drámával, ami legalább 6 és fél órás, tele maszkos színészekkel, patetikusan szavaló karral… Ma már nem bírnánk végignézni. Viszont láttam olyan Antigonét, ami teljesen mai színt kapott, a kórust egy dzsesszbanda hozta, s nagyon érdekes volt, ahogy az eredeti szöveget adták elő.

097_hetrandi_130914

Dehir.hu: Térjünk azonban vissza az Olt-darabokhoz: idén is műsoron marad az Absynth.

Olt Tamás: Így van, játszani fogjuk már szeptemberben is. Kicsit más lesz a játékrend, mint korábban, megpróbálunk egy-egy darabot tömbösítve hozni, nem úgy, hogy hirtelen előkerül egy előadás, aztán majd a következő hónapban még egyszer, megint egy hónap múlva pedig újra. A Hét randiból is lesz több előadás, nemcsak egyszer-kétszer fogjuk játszani, s így lesz ez az Absynth esetében is.

Dehir.hu: Szűcs Nelli is játszik majd benne?

Olt Tamás: Hogyne, nem vettük el tőle a szerepet, visszatér majd Debrecenbe, mint ahogy Bakos-Kiss Gábor is.

Dehir.hu: Az Absynth-ban nagy hangsúlyt kapott a zene.

Olt Tamás: A Hét randi nem úgy zenés, mint az Absynth, de természetesen lesz benne zene. Van az a régi, közismert dal, a Stand By Me, a „sztendbájmi”, ami tulajdonképpen négy akkordból áll. Számtalan olyan slágert találtunk, ami ugyanerre a ritmusra jár, amiben ugyanezek az akkordok szerepelnek és ugyanebben a sorrendben – és mégis mindegyik más. Ezekből válogattunk többet is, ez a négy akkord szólal meg majd több változatban is. Olyan ez, mint a szerelem, ami mindig egyszeri és megismételhetetlen, de azért egyik szerelem sem olyan, mint amilyet még sohasem látott a világ.

S akinek netán nem ugrana be a Stand By Me, azt nézze meg itt az egyik feldolgozást, melyen John Lennon énekli a dalt: