Garay Nagy Tamás: óriási szerelem van a „sárga épület” és közöttem

Zsupos Ágnes (Forrás: dehir.hu) 2014. február 15.

Debrecen – Színházban és filmekben is játszik a debreceni színész, aki sohasem gondolt arra, hogy máshova szerződjön. Interjú.

 

A Debrecen Televízió nemrégiben két játékfilmet is forgatott. A két alkotásban nem csak a városi televízió közös pont, hanem Garay Nagy Tamás is. A Csokonai Színház színművésze mind a két filmben szerepet kapott: A rögöcsei csodában és Az ötödik ízben is. Emellett pedig nem csak Debrecenben, de a fővárosban is több darabban játszik.

Garay Nagy Tamás
Tamás Nagy Garay

Garay Nagy Tamás: Nagyon hálás vagyok a Debrecen Televíziónak, hogy hamarosan két olyan filmet is műsorra tűz majd, amelyben szerepet vállalhattam. Az a tapasztalatom, hogy bár a vidéki színészek tehetségét elismerik, mégsem sűrűn hívják őket filmes produkciókba. Így nagyon boldog voltam, hogy például Tóth-Máthé Miklós remek komédiájában, A rögöcsei csodában is egy nagyobb szerepben megmutathattam magam.

Dehir.hu: Mennyiben más egy színész számára a film, mint a színház?

Garay Nagy Tamás: A film és a színház egyaránt nagyszerű közösségi munka, de természetesen más-más játszási stílusról van szó. Ilyen értelemben a színház szerintem sokkal nehezebb. Nincs lehetőség például arra, hogy újra játsszunk jeleneteket a közönség előtt.

Az ötödik íz egyik jelenete
Az ötödik íz egyik jelenete

Dehir.hu: Hogyan sikerült összeegyeztetni a két munkát időben?

Garay Nagy Tamás: Ez egy kompromisszum volt mindenki részéről. Tulajdonképpen eszünkbe se jutott, hogy ne két próba között vagy ne előadás után forgassunk… Hiszen ez mindnyájunk számára jó lehetőség volt, egy-egy ilyen film ugyanis a debreceni színészek népszerűségét, vagy ismertségét mindenképp fokozza a városban – és ez szerintem megéri az áldozatot. Nagyon hálás vagyok a családomnak, amiért ezt a zsúfolt és aktív életvitelt elviselik. Van ugyanis, amikor a színészélet azzal jár, hogy időnként hajnaltól hajnalig kell dolgozni.

Dehir.hu: Soha nem akart nagyobb népszerűséget? Például egy fővárosi színházban?

Garay Nagy Tamás: Egy pillanatra sem gondoltam azt, hogy máshová szerződjek, számomra a színház az a debreceni Csokonai Színház. Az elmúlt 25 évben rengeteg nagyszerű szerepet játszhattam. ’88-tól aposztrofáljuk egyébként a itteni színházi jelenlétemet, akkor végeztem ugyanis a Színművészetin Kerényi Imre és Huszti Péter osztályában. Boldogan vagyok a mai napig debreceni színész, és nagyon örülök, ha ezzel a jelzővel illetnek. Az elmúlt 25 év azt bizonyítja, hogy óriási szerelem van a „sárga épület” és közöttem.
A cikk folytatását itt olvashatja