Fesztiválmeghívások

Nagy örömünkre két fontos színházi seregszemlére is meghívást kaptak színházunk előadásai. A   a POSzT-on, az   a Városmajori Színházi Szemlén szerepel majd.

poszt2015_2“Az, hogy idén négy fesztiválon, köztük a POSZT-on is jelen vagyunk az előadásainkkal, roppant fontos visszajelzése számunkra annak az örömteli ténynek, hogy a munkánkat, az erőfeszítéseinket figyelemmel követik, elismerik, nemcsak a nézők, hanem a különféle szakmai platformok is.” — fogalmazta meg Ráckevei Anna, színházunk igazgatója.

A XV. POSzT versenyprogramjába Balogh Tibor színikritikus, dramaturg, valamint Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatott a 2014. március 1. és 2015. március 6. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházak előadásaiból. A válogatók egy év alatt 49 000 km-t utaztak és 235 előadást láttak. A hazai színházi szakma legrangosabb seregszemléjét június 4. és 13. között rendezik meg Pécsett.

Elmondásuk szerint megkülönböztetett figyelemmel fordultak a nagy hagyományokkal bíró vidéki műhelyek felé: Miskolcon ötször, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben négyszer jártak, de a háromszori vizitek is jellemzőbbek voltak, mint a kétszeriek vagy az egyszeriek.

A válogatók szerint a 2014. március 1. és 2015. február 28. közötti időszakban nem születtek „abszolút megkerülhetetlen előadások”, annál több volt ugyanakkor a magas színvonalon létrehozott, vitára ösztönző produkció.

A 2014. március 1. és 2015. március 6. között bemutatott előadások közül a következők kerültek be a 2014. évi POSZT versenyprogramjába.

NAGYSZÍNHÁZ:

Hamlet – Örkény István Színház, Budapest
Írta: William Shakespeare; Rendezte: Bagossy László

Erdély – Tündérkert – Miskolci Nemzeti Színház
Írta: Móricz Zsigmond; Rendezte: Keszég László

Vitéz Mihály – Weöres Sándor Színház, Szombathely
Írta: Székely Csaba; Rendezte: Béres Attila

Bánk bán – Újvidéki Színház
Írta: Katona József; Rendezte: Urbán András

e föld befogad avagy számodra hely – Örkény István Színház, Budapest
Szerzők: Kovács Márton –Mohácsi testvérek; Rendezte: Mohácsi János

A Mester és Margarita – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
Írta: Mihail A. Bulgakov; Rendezte: Rusznyák Gábor

Koldusopera – Békéscsabai Jókai Színház
Szerzők: Bertolt Brecht–Kurt Weill; Rendezte: Katkó Ferenc

KAMARA- vagy STÚDIÓSZÍNHÁZ:

Szigorúan ellenőrzött vonatok – Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Írta: Bohumil Hrabal – Bérczes László, Kiss Mónika; Rendezte: Bérczes László

Meggyeskert – Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy
Írta: A. P. Csehov; Rendezte: Sardar Tagirovsky

Heilbronni Katica – Szputnyik Hajózási Társaság, Budapest
Írta: Heinrich von Kleist; Rendezte: Kovács D. Dániel

Felülről az ibolyát – Stereo Akt, Budapest, Trafó, Budapest
Írta: STEREO Akt; Rendezte: Boross Martin

Wilhelm-dalok – Jel Színház
Írta: Tolnai Ottó; Rendezte: Nagy József

Brand – Nemzeti Színház, Budapest
Írta: Henrik Ibsen; Rendezte: Zsótér Sándor

Isten ostora (Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján) – Nemzeti Színház, Budapest
Rendezte: Vidnyánszky Attila

bnyf_logo_ok

Az Istent a falra festeni című előadás a június 18. és július 10. között rendezendő Városmajori Színházi Szemlére kapott meghívást. A versenyprogramba hét nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be a 2014 márciusa óta bemutatott új produkciókból Jászay Tamás kritikus és Miklós Melánia, a színház művészeti és kommunikációs munkatársa, közel ötven produkció megtekintése alapján.

A Színházi Szemle vállalt célkitűzése, hogy a kőszínházak zárása utáni időszakban a nyári színház kategóriáját tágítva, a minőségi szórakoztatás jegyében kínáljon valódi színházi élményt a közönségnek. A válogatók most is azokat az előadásokat keresték, amelyek kiemelkednek a kínálatból, ugyanakkor fontos dolgokat mondanak a körülöttünk lévő világról. „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató. A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás