Fények éjszakái – különleges fényművészeti kiállítás költözik színházunk tereibe

Debrecenben idén a Fények éjszakái eseménysorozat keretében Puskás István kulturális alpolgármester kezdeményezésére, valamint Kovács Andrea és Bordos László Zsolt szervezésében, nemzetközileg elismert alkotók fogják bemutatni fényművészeti alkotásaikat. A Lighthouse fényművészeti szövetség alkotóinak kompozíciói többek között színházunk belső tereiben lesznek láthatMAT_5474ók.

Az eseményekről Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója, Bordos László Zsolt, 3D mapping művész, valamint Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője tartott tájékoztatót hétfőn színházunkban.

Puskás István alpolgármester elmondta, a Fények éjszakái és a Klasszikusok éjszakája évek óta szerves részét képezi a karneváli hétnek, és ez most sem lesz másként. „A virágkarnevál működésének fontos gondolata, hogy évről évre megújuljon, friss, modern és kortárs elemet is kínáljon a jó értelemben vett hagyományok mellett” – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: fényfestéssel a belvárosban, a szabadtéren, valamint bent, a Csokonai Színházban is találkozhatunk majd. A színház idén elköszön a mostani épülettől, ennek a folyamatnak az első állomása az úgynevezett Lighthouse ON fénytárlat.

„Izgalmas kortárs vizuális művészeti projekt, fényművészeti kiállítás költözik az épület tereibe, amely más módon is feltárja az épület szépségét és működési módját” – tette hozzá Puskás István.

Gemza Péter, színházunk igazgatója azt mondta: fontosnak tartjuk, hogy méltó módon, „minél több érzelemmel és szép eseménnyel” búcsúzzunk el a felújításra váró épülettől. „Szerves része életünknek a fény, és láthatóvá tenni, átlényegíteni a teret, a színészeket, ez mindennapi dolog az életünkben. Szeretnénk, ha egy kicsit a színház lelkét is előhozná ez a fényvetítés” – emelte ki, majd elmondta: tíz különböző helyen lesznek installációk az épületen belül, melyek a teret átlényegítve mutatják meg a közönségnek.

Bordos László Zsolt 3D mapping művész hozzátette: a színház termeiben és a nagyszínpadon helyeznek el 14 olyan fényinstallációt, melyekkel „a mai kor reflexióit, reflektálásait” fogják a közönség elé tárni.

A Csokonai Színházban augusztus 18-án 17 órakor nyílik a Lighthouse ON című fénytárlat, és egészen augusztus 22-éig lesz látható. Mindegyik nap 17 és 22 óra között lesznek tárlatvezetések óránként, maximum 30 fővel – a szájmaszk használata kötelező –, az utolsó túra 21 órakor indul.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a mai naptól az info@csokonaiszinhaz.hu e-mail címre elküldött levéllel lehet. Kérjük, a levélben jelölje meg az időpontot és adja meg a részt venni kívánó személyek nevét! Azon kedves látogatóinknak, akik feliratkoztak hírlevelünkre, illetve a hírlevelünkre való feliratkozást a regisztráció előtt megteszik, a helyfoglalás során előnyt biztosítunk. A hírlevelünkre való feliratkozás lehetősége színházunk honlapjának nyitóoldalán található.

Fotók: Máthé András