Emléktáblát avattak Kóti Árpád tiszteletére

Emléktáblát avattak Kóti Árpád tiszteletéreDomborműves emléktáblát állítottak Kóti Árpád Kossuth-és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett debreceni színművész, a Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület az NKA támogatásával, Debrecen városa és a Csokonai Színház közreműködésével 2019. november 18-án, hétfőn.Az emléktáblát a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán helyezték el.

A Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktáblát Vidnyánszky Attila Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke valamint Lampl Lajos, a MASZK ügyvezető titkára avatták fel. Koszorút helyezett el Papp László, Debrecen polgármestere és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

Az emléktábla anyaga isztriai mészkő, mérete 60 x 60 cm. Az emléktábla szövege: „Ebben a házban lakott Kóti Árpád 1934-2015 Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. MASZK Országos Színészegyesület Nemzeti Színház Nemzeti Kulturális Alap 2019”

Az avatást megelőzően zártkörű megemlékezést tartottak a Déri Múzeum dísztermében, ahol jelen volt Kóti Árpád özvegye és családja is. Vidnyánszky Attila,Hegedűs D. Géza, Csikos Sándor, valamint Gemza Péter emlékezett meg személyes hangon Kóti Árpádról. „Kóti Árpád sorsa metaforikus értékű, a nagy magyar színész sorsa, a vidéki színész sorsa, amely sors egyszerre tragikus és egyszerre csodálatra méltó.” – kezdte beszédét Vidnyánszky Attila. Felidézte azokat az anekdotikus történeteket, melyekben megmutatkozott Kóti kivételes egyénisége, tehetsége, humora és életének bezártsága is: hetven éves elmúlt már, mikor a dubrovniki Dundo Maroje előadásra utazva először láthatta a tengert. Ahogy a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, kevés színész tudhatja magáénak a szakmai és anyagi elismerést, ugyanakkor örül, hogy Kóti Árpád élete végén mind a a Kossuth-díjat, mind a Nemzet Színésze elismerést megkaphatta. Hegedűs D. Géza és Gemza Péter a színész-legenda a városhoz, a társulathoz, a szülőföldjéhez való hűségét hangsúlyozta.A megemlékezést Újhelyi Kinga éneke és a Jóvér Csaba által készített, a Kossuth-díjas színművészről szóló dokumentumfilmből vetített részlet zárta.

Photo Gallery

Fotók: Máthé András