Elhunyt Szabó Ildikó színésznő

86 éves korában elhunyt Szabó Ildikó színésznő, társulatunk egykori tagja.

Szabó Ildikó Székesfehérváron, 1934-ben született. 1958-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, többek között Bodrogi Gyula, Margitai Ági és Törőcsik Mari osztálytársaként. Főiskolásként főszerepet játszott az Égi madárcímű filmben Szirtes Ádám, Kiss Manyi és Somogyi Erzsi oldalán, valamint szereplője volt az emlékezetes főiskolai vizsgaelőadásnak, az 1958. március 7-én bemutatott Koldusoperának, melyben Lucy szerepét alakította.

Másik vizsgaelőadásával, Bródy Sándor A dada című darabjában is sikert aratott. Ezt az alakítást látva Szendrő József azonnal szerződtette a Csokonai Színházhoz, melynek 1958-tól 1966-ig volt vezető színésznője Latinovits Zoltán, Dégi István, Simor Ottó, Novák István és Lőte Attila partnereként.

A színésznő később a Szolnoki Szigligeti Színház tagja lett, majd a Nemzeti Színház és a Filmgyár szerződtette, 1983-tól 1989-ig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1989-ban a nyugdíjba vonult, de továbbra is alkotott. Több előadóestet is összeállított, amelyeken a művészsorsról, hivatásról, hazaszeretetről, hitről vallott. Bohócrajzait több alkalommal kiállították és verseket is írt.
Temetéséről később intézkednek.
forrás: mti