CSIP 100

Verona, 1301A 2015/2016-os évadban indítottuk útjára első osztálytermi színházi nevelési előadásunkat, a Rómeó és Júlia-történetet új kontextusba helyező Verona, 1301-et Edelényi Vivien, Kiss Gergely Máté és Vranyecz Artúr főszereplésével. Idén pedig elindult a második, Jeruzsálem című produkció is, melyet Mészáros Ibolya, Mercs János és Rózsa László játszanak. A két előadás összesen száz osztályba jutott el eddig a Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) vezetője, Gemza Melinda irányításával, aki drámapedagógusként minden osztálytermi előadáson részt vesz. „A Verona, 1301-ből 71 előadást játszottunk két évadon keresztül, melynek során egy olyan csapat érett össze, akikkel egymás rezdüléseiből értjük már, hogy mi a következő lépés, hogyan szóljunk a diákokhoz. Elmondhatom, hogy mindenki szívvel-lélekkel vesz részt ebben a kalandban. Mert hát kaland és bevállalás ez a javából. Gyakran már nyolc órakor előadást kezdünk egy iskolában, és hogy ez megtörténhessen, mi már fél hétkor a színházban vagyunk. Mindezt persze úgy, hogy ezek a színészek esténként a Csokonai színpadán is megállják a helyüket, nem beszélve a napközbeni próbákról. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt. Mindez természetesen ugyanúgy érvényes a Jeruzsálem csapatára is, akikkel mostanra szintén remekül összeszoktunk. A Jeruzsálemből 29 előadást játszottunk, és a jövő évadban is szeretnénk minél több helyre elvinni. Ebben a műfajban elengedhetetlen a játszók közti harmónia és egyetértés, hiszen az előadás annyira intim térben, olyan közel történik a részvevő diákokhoz, hogy hiteles előadás és foglalkozás csak így jöhet létre” − fogalmazta meg a műfaj szépségeit és nehézségeit Gemza Melinda.

A műfaj sajátja, hogy az előadások osztálytermi körülmények között, minimális díszlettel és jelmezzel készülnek, és a hagyományos értelemben vett játékot drámapedagógiai részek szakítják meg, melyekben a résztvevő osztály aktívan bekapcsolódhat a történet alakításába és értelmezésébe. „Mindig hatalmas öröm és boldogság az, hogy azonnali visszajelzést kapunk a diákoktól, és olyan gondolatokat, melyek sokszor minket is meglepnek, vagy esetleg új nézőpontokat tárnak fel számunkra” − fogalmazta meg a foglalkozásvezető.

Mészáros Ibolya, Mercs János, Rózsa LászlóAz osztálytermi színházi nevelési előadás sok diák számára az első valódi színházélmény. Akár olyan módon, hogy korábban még nem járt színházban, akár úgy, hogy korábban nem érezte magát igazán megszólítva. „Különösen fontosak mindannyiunk számára azok az előadások, amikor olyan iskolákba, olyan településekre juthatunk el, ahol a diákok csak ritkán vagy soha nem jutnak színházi élményhez. Számtalan visszajelzés érkezik a diákoktól, pedagógusoktól, hogy egy-egy ilyen előadás után mégiscsak elolvasták a kötelező olvasmányt, vagy eljöttek a színházba, hogy más szerepekben is láthassák a náluk járt színészeket.”

A Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) tehát századik előadásához érkezett, de ez csak egy mérföldkő és nem a végállomás. A jövő évadban a két meglévő produkció mellett a CSIP állandó rendezője, Madák Zsuzsanna egy új előadással készül. A kékbolygó története ezúttal a 3-4. osztályosokat szólítja majd meg úgy, hogy mesébe ágyazottan dolgozza fel a környezetvédelem témáját.

Photo Gallery