Búcsúzunk Térey Jánostól

Társulatunk megrendülten, mély fájdalommal fogadta a tragikusan fiatalon, hirtelen egészségügyi probléma következtében ma hajnalban elhunyt Térey János költő, író, műfordító halálhírét.

Novellái, versei mellett több regénye is megjelent, de színházi pályafutása is kiemelkedő, drámáiért többször elnyerte az évad legjobb drámája kitüntetést. 2018-ban, a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik válogatójaként a Csokonai Színház Három nővérét is alkalmasnak találta arra, hogy a produkció bekerüljön a színházi találkozó versenyprogramjába.

„A magyar színházi szakma még fel sem fogta, kit veszített. Nem csak a Nibelung-lakópark, az Asztalizene vagy a Kazamaták kitűnő alkotóját, hanem egy autonóm színházi személyiséget. Tavaly fájlalta, hogy a magyar színház művészi értelemben ritkán radikális. Nélküle még kevésbé lesz az” – fogalmazott a Csokonai Színház igazgatója, Gemza Péter.

Rendszeresen eljött a DESZKA Fesztiválra, többször elmondta: fontosnak tartja a kortárs drámák színpadra kerülését, és ezen ügy fáradhatatlan debreceni szolgálatáért háláját fejezte ki. Örömmel vett részt irodalmi beszélgetéseinken, vállalta a 2016-os DESZKA egyik házi bölcsének szerepét, s mi csodáltuk elemző készségét, egyedi színházi látásmódját, a színház világához való mélyen emberi hozzáállását.

Kitüntetett alkalom volt, ha köztünk járt.