Bezártuk a 2017/2018-as évadot

Bezártuk a 2017/2018-as évadotJúnius 18-án ünnepi társulati ülés keretében zártuk le a színházi évadot. Köszöntő beszédében Papp László polgármester kiemelte: a 2017/18-as évad a társulat tagjaiból a maximumot hozta ki. Az eredmények (a POSZT-on kapott elismerések, a XXVIII. Brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon díja) kiemelkedő évadról tanúskodnak. Gemza Péter igazgatóságával új korszak kezdődik ─ emelte ki Papp László ─, aki megköszönte Ráckevei Anna eddigi munkáját, hangsúlyozva, hogy a színház nyitottabb, befogadóbb lett, közelebb került a debreceniekhez, és magasabb kulturális élményt adott a város lakóinak. Kiemelte, hogy a következő öt év a debreceni kulturális élet fejlesztésének rendkívül fontos időszaka lesz, hisz a Csokonai Színház felújítása és a Latinovits Színház befejezése erre az időszakra esik. Papp László nagy eredménynek tartja, hogy 2020-ra Debrecen lesz az egyetlen vidéki város, amely két nagy színházzal rendelkezik.

Évadértékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról. Jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő, Nyílt Fórummal bővülő DESZKA Fesztivált, amely igazgatása alatt kiegészült a GÖRDESZKA programjával. Komoly eredményként számolt be a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) elindításáról, valamint a MagdaFeszt létrehozásáról. Az elmúlt öt év igazgatói munkájáról szólva kiemelte: céljuk az volt Gemza Péterrel, hogy ütőképes csapatat hozzanak létre, s a társulatnak nemrég odaítélt Sík Ferenc-díj és a POSZT elismerései épp eredményességüket bizonyítják.

Az évadzáró társulati ülésen köszöntöttük a jubiláló munkatársainkat is: Kapusi Istvánné, Számadó Barnabás, Kiss Csaba Lajos és Salánki Imre 25 éves, Szabó Tünde és Lévai Tünde 30 éves jubileumukat ünneplik ebben az évadban.

A hagyományoknak megfelelően az évadértékelő beszédeket követően az évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó társulati tagjaink díjazása következett.

A 2017/2018-as évadban a Csokonai Színház nívódíjában részesült:

Árpád Bakota

Anna Ráckevei

Rózsa László

Szabó K. István

Hajnalka Szakács

A Halász János országgyűlési képviselő által alapított Ígéretes pályakezdő-díj – Mészáros Ibolya

Csanak József-díj – Dr. Duffek Mihály

Thália Nyakkendő – Varga Klári

Rubányi Vilmos-díj – Balga Gabriella

Neményi Lili Vándorserleg – Nagy Kíra

Tamus István grafikusművész különdíja ­– Ráckevei Anna, Újhelyi Kinga és Pál Hunor

Komiszár János festőművész különdíja – Gemza Péter

Máthé András fotóművész Foto Art-díja – Mészáros Tibor

A Kardoss Géza Alapítvány ösztöndíja – Biri Gergely

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület díja – az Oszkár és Rózsa Mami produkció alkotói

Mesteremberek-díj (Ráckevei Anna felajánlásával) – Kasza Zoltán

Láthatatlan segítő díj – Kovács Andrea művészeti titkár és Miklós Eszter, a színház kommunikációjáért felelős munkatárs

Photo Gallery

Fotó: András Máthé