Bérletet neveztünk el Kóti Árpádról
61_koti_14_12_31_ff
Kóti Árpád (Fotók: Máthé András)

A Kóti Árpád bérleteseket köszöntötte igazgatónk, Gemza Péter a Yerma tegnap esti előadásán. Az új bérlet tulajdonosai az évad első előadásán vettek részt a Víg Kamaraszínházban. A Mensáros, a Honthy, a Csortos és a Lontay-bérletek után nyáron, a bérletháló átalakításakor döntöttünk úgy, hogy Nemzet Színészéről, Kossuth-és Jászai Mari-díjas, érdemes művészről, aki több mint fél évszázadon keresztül volt a Csokonai Színház tagja, bérletet nevezünk el.

Kóti Árpádot 1963. szeptember 23-án láthatta először a debreceni közönség a Szent Johannában, aztán jöttek sorban az emlékezetes alakításai: a Részeg eső Balla Gézája, a Sírkő pántlikával Pacel Márkja, a János király Pandulphója, Ványa bácsi, Shakespeare Lear királyában pedig először Edmund, majd Gloster szerepe, végül 72 évesen eljátszotta a címszerepet is. Sokáig él majd bennünk Háy János A Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is, és nagy sikere volt a 2009-ben bemutatott Én, Károli Gáspár címszerepében is.

Pályafutása során több mint hatvan rendezővel dolgozott, idős korában is megtartva a nyitottság kivételes színészi képességét. Különleges egyénisége is segíthette abban, hogy fogékony, kíváncsi volt minden újra és egyedivé tudta formálni alakításait. 81 évesen is a színpadon volt: játszott Heiner Müller Titus Anatómiája, Róma bukása és Misima Jukio   című darabjában.

A tegnap esti előadáson részt vett Kóti Árpád özvegye, Kóti Árpádné Ildikó is.

Photo Gallery