Az ősbemutatók évada a Csokonai Színházban

Ráckevei Anna igazgatónő és Gemza Péter művészeti vezető sajtótájékoztatón értékelte a színház aktuális évadát és egyben ismertette a következő színházi szezon műsortervét.

Ráckevei Anna és Gemza Péter
Ráckevei Anna és Gemza Péter

Reményeink szerint a jubileumi 150. évadot már a belsőépítészetileg is elkészült Latinovits Színházban kezdheti a teátrum társulata. 2015/16-os évadra ugyanis az épület befejezéséhez szükséges néhány milliárd forintot két pályázaton teremti elő a város − mondta Somogyi Béla, a város kulturális alpolgármestere. Kiemelte: nem hozott törést a tavalyi igazgatóváltás, hisz a Ráckevei Anna vezette teátrum a magas szakmai színvonal megtartása mellett mind a nézőszámot, mind a bérletesek számát növelte. A Deszka Fesztivál most először kilenc napon át adott helyet a kortárs magyar drámának: az összesen 28 előadást több mint négyezren nézték meg.

Bevált a színháztörténet nagy korszakait „végigjáró” tematikus rendszer − mondta Ráckevei Anna −, így a következő, 2014/15-ös évadban az ókori görög drámák után a középkor, a kereszténység köré szerveződik az évad.

13 bemutatót tartott a Csokonai, ebből három, a November Night, az Antigoné és az Iokaszté királyné szorosan kapcsolódott a görög évadhoz. Gemza Péter, a színház művészeti vezetője szólt a November Night újszerűségéről, szakmai sikeréről, hozzátéve, hogy az előadás csak a technikai akadályok okán nem lehet ott az idei POSZT-on.

A 2014/15-ös évadban is folytatódik a színház nagy sikerű, hiánypótlónak bizonyult irodalmi sorozata a Déri Múzeumban. Az estek valamennyi alkalommal teltházzal mentek, mint ahogy értő közönségére talált a vasárnap délutánonként a nagyszínpadon vetített, magyar feliratozású, angol nyelvű színházi előadásokat bemutató Shakespeare-időgép című sorozat is.

Az új évad az ősbemutatók időszaka lesz. Gemza Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez nem jelenti a nehezen befogadható darabok sorát, hisz jó részük a klasszikus műfajokon belül mozog, a cél pedig ugyanaz, mint a Deszka esetében, hogy közelebb hozzuk a közönséghez a mai szerzők írásait. A színházban hat ősbemutatót, köztük két magyarországi ősbemutatót láthat majd a közönség.

A 2014/15-ös évad Mészáros Tibor   című színművével indul. A népszerű színész először rendez. A színdarabot Tar Sándor, a 2005-ben elhunyt debreceni író   című novelláskötete ihlette. Lackfi János ír ifjúsági darabot A dühös lovag címmel, Benedek Elek lenyűgöző mesevilágára alapoz a Tűzről pattant Tündérország című családi musical, míg a Katona Gábor koreografálta Csikóink mozgásszínház a roma népköltészet sokszínűségének értelmezésére vállalkozik. Magyarországi ősbemutató lesz Heiner Müller Titus Anatómiája. Róma bukása című drámája, illetve a Jámbor József rendezte   is. A most véget érő évadból kilenc darabot továbbra is műsoron tartunk.

A tavaly elindított hagyománynak megfelelően augusztus utolsó hetében évadnyitó gálaesttel indul az új szezon. Négy új taggal bővül a debreceni Csokonai Színház társulata: az új évadban Pál Hunor, Papp István, Sárközi-Nagy Ilona és Szakács Hajnalka mutatkozik be a cívisváros színházjáró közönségének.

Photo Gallery

Fotó: Konyhás István