1926. április 25-én Toscanini vezényelte Puccini utolsó operáját, a Turandotot. A mű keletkezése iránti tiszteletből az olasz mester szokatlan módon megszakította az előadást. A III. felvonásban, amikor Liu leszúrja magát a színpadon, az olasz karmester leállította a zenekart, jelezve, hogy a szerző itt tartott a partitúra írásában, amikor meghalt. Az opera befejezetlenül maradt.

Puccini 1920 óta kezdett érdeklődni a Turandot iránt, amelyet Schiller adaptált Gozzi nyomán. Librettóírójával, Renato Simonival, aki 1912-ben Kínában tartózkodott, Puccini felépítette új operájának cselekményszálát, és kidolgozta egzotikus színezetét. A szerzők nagy fontosságot tulajdonítottak a kínai folklórelemek megjelenítésének: piros ünnepi lámpácskák, fehér gyászlámpák, a kórus üdvözlései ?tízezer évig éljen a császár”, ezek mind aprólékos pontossággal a kínai életből átvett motívumok. Éppígy az álarcosok dallama, amelyet a zeneszerző egy Kínában diplomataként szolgáló barátjánál hallott. Puccini kiadójától, Ricorditól is eredeti kínai partitúrákat kért a komponálás során.

Ez a hitelességre törekvés uralja az opera keletkezési folyamatát. Persze nem arról van szó, hogy Puccini valamiféle üres közhelyekből gyártott képeslapot akart volna létrehozni. A hangszerelésben is ügyelt arra, hogy – még ha nem is eredeti kínai hangszerekkel, de -valamiféle egzotikus hatást érjen el, például különböző ütős hangszerekkel. Giuseppe Adami költőt kérte fel, hogy ihletett verssorokat írjon az áriákra.

Photo Gallery

Video gallery

cast

Turandot hercegnő
Elena Ayusheeva
Rálik Szilvia

Altoum császár (Turandot apja)
Albert Miklós

Timur (a tatárok száműzött királya)
Szvétek László
Lajos Wagner
Kováts Kolos

Calaf (ismeretlen herceg, a száműzött tatár-király fia)
Cselóczky Tamás
Tae Sung Jung

Liú (rabszolga lány)
Annalisa Carbonara
Létay Kiss Gabriella

Ping (kancellár)
Bátki Fazekas Zoltán
Gaál Csaba
Fülep Máté

Pang (marsall)
Sándor Böjte
Hajdú András

Pong (főpohárnok)
Kóbor Tamás
Urbán Nagy Róbert

Egy mandarin
Fülep Máté
Lajos Wagner

 

Set and costume designer
Alekszandr Belozub

Korrepetitor
István Kunsági
Sörös Cecília
Nagy Máté
Gyülvészi Péter

Dramaturg
Balogh Tibor

Prompter
Gesztelyi Nagy Edit

Stage Manager
Ury Tibor

Director’s assistant
Iványi Csilla

 

Director
Attila Vidnyánszky

 

First Performance: 2009. május 15.,
Main Stage