“A Miskolci Operafesztivál színházilag mindenképpen legkiemelkedőbb, zeneileg is sok szempontból legkimagaslóbb előadása Puccini Toscája volt, a Debreceni Csokonai Színház és a Miskolci Operafesztivál közös produkciója, Szergej Maszlobojscsikov rendezésében.
Nem volt különösebben zavaró, hogy az ukrán rendező Puccini egyik legnépszerűbb operáját eltávolította amúgy is kérdéses verista gyökereitől, áthelyezve a cselekményt egy különleges szakrális szférába. A színpadi cselekményben és a szereplők közötti kommunikációban ugyanis egy főleg piros jelmezbe öltöztetett és kislányokból álló angyalkar közvetített, és a gyermekek maximálisan professzionális színpadi jelenléte nélkülözhetetlennek mutatkozott az előadás álomszerűségének, kissé torzított mennyei légkörének megteremtésében is. Erre az ötletre a rendezőt a cselekmény helyszínei (templom, Angyalvár) ihlethették, bár a Tosca, Cavaradossi és Scarpia által énekelt szöveg is tele van utalással.
“Kocsár Balázs vezetésével a debreceni zenekar biztos alappal szolgált a zenei és színházi alakítások maradéktalan élvezetéhez…” (Csurkovics István)

Photo Gallery

cast

Szövegíró
Giuseppe Giacosa
Luigi Illica

Karmester
Kocsár Balázs

 

Floria Tosca
Farkasréti Mária
Sudár Gyöngyvér

Mario Cavaradossi
Mirko Matarazzo

Báró Scarpia
Lajos Wagner

Cesare Angelotti
Imre Ürmössy

A Sekrestyés
Tréfás György

Spoletta
Sándor Böjte

Sciarrone
Szűcs Ferenc

Pásztorfiú
Szilágyi Roland
Tímár Levente
Vavra Bence

Börtönőr
Imre Ürmössy

 

Set Designer
Szergej Maszlobojscsikov

Costume Designer
Balla Ildikó

Prompter
Gesztelyi Nagy Edit

Stage Manager
Ury Tibor

Director’s assistant
Iványi Csilla

 

Director
Szergej Maszlobojscsikov

 

First Performance: 2006. szeptember 15.,
Main Stage