– színházi legendák, anekdoták, ünnepi találkozások

1865. október 7-én tartották Debrecen kőszínházának ünnepélyes megnyitóját. A százötven éve történt jeles eseményről a Csokonai Színház ünnepi programsorozattal emlékezik meg a 2015/16-os évadban. Csokonai-történetek címmel rendszeres találkozásokra kerül sor olyan művészekkel, akiknek élete vagy pályája szorosan kapcsolódik színházunkhoz, és emlékeiket szívesen megosztják az érdeklődő közönséggel. Az ünnepi találkozások házigazdája a Csokonai Színház igazgatója és színésze, Ráckevei Anna valamint Csikos Sándor színművész-rendező.

A vállaltan és elkerülhetetlenül anekdotázgatásra épülő beszélgetések élményszerűen jelenítik meg a debreceni színház mindenkori belső életét, a színészközösség szinte családias viszonyait, a sikereket, buktatókat, a nagyívű művészi pályák emberi tanulságait. A múltból előcsalogatott történetmorzsák megrajzolják az egyik legnagyobb múltú és legjelentősebb magyar vidéki színház legutóbbi hatvan évét.

Nemcsak egyszerű beszélgetéseknek álmodjuk ezeket az esteket: ha vendégeink szívesen hallanának egy számukra meghatározó verset, drámai jelenetet, netán dalt vagy operarészletet, a jelenlegi társulat tagjai lelkesen megszólaltatják azt. Cserébe mi is kérünk valamit: kívánságuk teljesültével ők is szavaljanak, énekeljenek, játsszanak nekünk.

Vendégeink között üdvözölhetjük majd Béres Ilonát, Cserhalmi Györgyöt, Haumann Pétert, Kállay Borit, Szarvas Józsefet, Téri Sándort, Pinczés Istvánt, Sárközy Zoltánt, Tréfás Györgyöt. Az ünnepi beszélgetés-sorozat kezdő és záró momentumaként két jubiláló művészt kérdezünk majd: Miske Lászlót és Lengyel Györgyöt.

A sorozat a Csokonai-szalon bérlettel látogatható.

2015. szeptember 19

2015. október 29.

2015. december 01.

2016. január 26.

2016. február 09.

2016. március 22.

2016. március 25.

2016. április 23.

2016. május 04.

2016. május 24.

Csokonai-történetek 1. – Születésnapi találkozás Miske Lászlóval

Csokonai-történetek 2. – Ünnepi találkozás Szabó Ildikóval, Tímár Évával, Nagy Annával és Huszárik Katával

Csokonai-történetek 3. – Ünnepi találkozás Kállay Borival és Heller Tamással

Csokonai-történetek 4. – Ünnepi találkozás Csutka Istvánnal, Bán Elemérrel és Tenki Ferenccel, gondolat-bonbonokkal ízesítve, két felvonásban

Csokonai-történetek 5. – Ünnepi találkozás Lőte Attilával, Medgyesi Máriával és Téri Sándorral két részben

Csokonai-történetek 6. – Kortárs magyar ősbemutatók Debrecenben, az 1990-es években

Csokonai-történetek, Deszka különkiadás – Ruszt József debreceni évei

Csokonai-történetek 7. – Ünnepi találkozás Béres Ilonával és Haumann Péterrel

Csokonai-történetek 8. – Földes László Hobo: A magyar gavallér

Csokonai-történetek 9. – Születésnapi találkozás Lengyel Györggyel