A Verona, 1301 is bemutatkozik a debreceni színházi nevelési és színházpedagógiai konferencián

weores_2016Debrecenben rendezik a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót 2016. június 3-4-én. Az esemény főszervezője a Magyar Drámapedagógiai Társaság, társszervezője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A fesztivál előadásainak színházunk és a Vojtina Bábszínház ad otthont, az egyéb fesztiválprogramoknak pedig a város több pontja és intézménye.

A találkozóra 210 csoport jelentkezett, ami megközelítőleg 4000 gyermek részvételét jelenti. A felmenő rendszerű programsorozat – mely előbb megyei, majd regionális találkozókból áll – záró eseménye az országos fesztivál, mely a rendezvény történetében immáron hetedszer lel otthonra Debrecenben, s idén 20 hazai és 5 határon túli csoportnak ad lehetőséget a bemutatkozásra. A szakmai beszélgetések vezetésére a szervezők rangos színházi szakembereket kértek fel: színházunk igazgatója, Anna Ráckevei mellett a Vojtina Bábszínház igazgatóját, Asbóth Anikót és a kiváló rendezőt, Pinczés Istvánt.

A találkozó kísérő eseményeként a Vojtina Bábszínház színháznevelési, színházpedagógiai konferenciát rendez a Déri Múzeum dísztermében június 3-án (pénteken) 10.00 órától 15.30-ig “Fókuszban a kamaszok: Történetek és színházi formanyelvek” címmel. A szakmai nap hasznos lehet mindenkinek, aki a 12 éves életkortól kezdődő, változások sokaságát megélő kamaszokkal foglalkozik.
Négy színház élő és videós demonstrációjával kísért alkotói műhelye mutatja be, hogy milyen történeteket kínálnak a serdülőknek, milyen formában szeretnének velük együtt gondolkodni, hogyan tudnak a kamaszok világához kapcsolódni. A nap során többek között képet kaphatunk egy-egy alkotóműhely munkamódszeréről, színházi nevelési előadásuk létrejöttének folyamatáról, a feldolgozó drámamunkák szükségességéről, a színházak nevelési programjainak és az oktatás kapcsolódási pontjainak lehetőségeiről.

 

Színházak és a prezentációra meghívott színházi nevelési programjaik:

Bóbita Bábszínház (Pécs): Az ablak
Mesebolt Bábszínház (Szombathely): Trója
Csokonai Színház (Debrecen): Verona, 1301
Vojzina Bábszínház (Debrecen): Lomtalanítás – kamasztörténetek

A konferenciára a szervezők várják az érdeklődőket, a részvételi szándék bejelentését a Vojtina Bábszínházban kell jelezni Szakács Zsuzsannánál (52/418-160, 30/933-2436) a szervezés@vojtinababszinhaz.hu címen.