A Csokonai Színház a Kaposvári Biennálén

Nagy örömünkre színházunk osztálytermi komplex színházi nevelési előadása, a Verona, 1301 meghívást kapott az idén 8. alkalommal megrendezett Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjába. A mustra május 2-tól május 7-ig tart, teátrumunk produkcióját május 6-án (pénteken) 11 órától láthatják a kaposváriak.

Kiss Gergely Máté, Edelényi Vivien
Kiss Gergely Máté, Edelényi Vivien (Fotó: Máthé András)

Az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljának versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi nevelési programok vesznek részt. A válogató idén Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője volt, aki közel százhúsz fővárosi és vidéki előadás megnézése után választotta ki azt a huszonnyolcat, amelyek bekerülhettek a versenyprogramba.

Az ASSITEJ Magyar Központ a gyermek- és ifjúsági színházak világszervezetének magyar egyesülete 1971-ben jött létre. Alapvető célkitűzése, hogy Európa legjobb gyermekszínházi törekvéseit mutassa be Magyarországon, illetve a legjobb magyar gyerekelőadásoknak és szerzőknek nemzetközi ismeretséget szerezzen. Az egyesület legfőbb tevékenységének a 2002 óta létező Kaposvári Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé megszervezése számít. A fesztivál minden páros évben lehetőséget teremt a magyar gyermekszínházi eredmények összegzésére, fórum a gyermek- és ifjúsági színházi előadások alkotói számára, kedvet csinál és alkalmat biztosít az új tendenciák kipróbálásához, elterjedéséhez. Az eseménysor kulturális és művészeti programok, magyar és határon túli színházi előadások széles skáláját kínálja gyermekeknek, fiataloknak és családoknak. Az előzetesen kiválogatott előadásokat kerekasztal-beszélgetések, ifjúsági programok, workshopok kísérik. A szervezők vágya, hogy Magyarországon minden gyermek diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozhasson, a fesztivál erre is igyekszik felhívni a figyelmet. Minden gyermeket korosztályának megfelelő előadásokkal érdemes megszólítani, ezért csecsemőszínházi alkotások is helyet kapnak a biennálén. A külföldi produkciók, valamint a legkisebbeknek (0-4 éveseknek) szóló előadások versenyen kívül, a „Small Size – Performing Arts for Early Years” (Előadó-művészet a legkisebbeknek) nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg – így összesen közel negyven alkotás vesz részt az idei fesztiválon.