Társulat: A budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója
Helyszín: Víg Kamaraszínház
Időpont: 2017. március 29., 18 óra

Jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában és a www.jegymester.hu oldalon kaphatók egységesen 2500 Ft-os áron.

A nézőtér befogadóképessége: 336 fő.

Az előadásról

hubertusz-beregszasz-2017Az 1956. november 4-ei, Magyarország elleni szovjet invázió hatvanadik évfordulójának előestéjén tartja Zelei Miklós Hubertusz című drámájának ősbemutatóját a beregszászi társulat, így emlékezve az ellenállókra, s megmutatva a hazugságnak azokat a nyomorító lelki technikáit, amelyekkel az ellenállást az emberek szívében is, elméjében is meg akarták törni. Az előadás megidézi a rendszerváltás idejét, a változásra, az új világra készülő emberek vágyait és gyanútlanságát…

Történik Budapesten: 1957-ben és 1989-ben. Gyors egymásutánban követik egymást az események. Könyörtelenül tolja őket előre valami.

Temetéssel kezdődik a váratlan fordulatokban gazdag dráma: temetik a forradalmi harcok tevékeny résztvevőjét, a meggyilkolt csepeli martinász Montág Ernőt. (1932–1957. Élt 25 évet.) Koporsója mellett szerelmese, Kapás Juli, az újpesti Törekvés kenyérbolt tizenhét éves eladója olvassa föl az elbúcsúztató imát.

A temetés után az 56-os forradalom vérbefojtását követő idők embervadászai lelkileg kerítik kézre Kapás Julit, azzal a céllal, hogy vezesse el őket a még szabadon lévő, fiatal forradalmárokhoz.

Hamarosan kiderül azonban, hogy nem Montág Ernőt, hanem helyette egy felismerhetetlen halottat temettek el, Montág Ernő pedig disszidált és Nyugaton él.

Ezzel módosul a Julihoz kapcsolódó cél: vele akarják kinyíratni a szerelmesét; manipulálják abból a célból, hogy csalja haza Montágot, akivel mindenképpen le akarnak számolni a megtorlók, mert a fiatal csepeli munkás irányítóként – az elsőtől az utolsó percig – bátor és szellemes akciókkal vett részt a harcokban.

Juli manipulációjának folyamata bemutatja a megtorló gépezet finommechanikájának működését, a visszaélés-technikát, a „hazugságtudományt”, az emlékezet, az emlékek átalakítását: a konszolidáció megnyomorító mókáját. A manipuláció azonban így is csak részben „sikeres”.

A Hubertusz című egész estés dráma forradalom és szerelem, hűség és csalás örök témájának forgatagában tárja elénk a huszadik század második felének magyar történelmét. Utolsó szava az „igen”. Kitartásra és küzdelemre buzdít, miként Az ember tragédiájának utolsó szava is.

Fotógaléria

Fotó: Szakjó Tibor

x deszka slide_1180x450_v3

Szereposztás

konszolidációs móka egy részben

Lőrinc barát
Kacsur András

Juli
Balogh Marianna

Hubertusz
Ferenczi Attila

Kádár
Szabó Imre

Kádárné
Orosz Ibolya

Montág anyja
Vass Magdolna

Galambos elvtárs
Orosz Melinda

Sarlós elvtárs
Sőtér István

Munkásőr
Kacsur Andrea

Prostituált
Gál Natália

Leányanya
Tarpai Viktória

Újságos
Domáreckájá Júlia

Vőlegény
Deák Dániel

Jóska
Yatskanich Vasya

 

Jelmez-, díszlettervező
Sebők Júlia

Producer
Szabó Ágnes

 

Rendező
Berettyán Nándor

 

Bemutató időpontja: 2016. november 03.

Az előadás időtartama: 105 perc szünet nélkül

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2017/03/29 szerda


18:00


Víg Kamaraszínház, Debrecen

Zelei Miklós: Hubertusz