Az Újvidéki Színház előadása

Helyszín: Nagyszínpad
Időpont: 2015. március 21., 21 óra

Jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában és a www.jegymester.hu oldalon kaphatók egységesen 1500 Ft-os áron.

A nézőtér befogadóképessége: 150 fő.

Az előadásról

Neoplanta-plakatKülönböző fogalmakat hordozunk magunkban, olyan pozitív előjelű előítéleteket, amelyek valaha korábban keletkeztek. Igen nehéz harcolni azért, hogy ennek a „valahának” az igazsága megőrződjön. Igen nehéz szembesülni azzal, hogy Újvidék e valahai koncepciója többé nem létezik.

Esetleg nyomokban.

De itt a valódi Újvidékről kell beszélnünk. És azonnal fel is merül a kérdés: milyen az a valódi Újvidék? A pokol bugyraiban járunk, itt vannak körülöttünk, bennünk, az igazságérzetünkben. Ezzel kell foglalkoznunk, ha nem is könnyű. Nem hivatkozhatunk többé azoknak az embereknek a felelősségére, akik romantikus szemüvegen át nézik Újvidéket.

Eltűnt a kötődés, amely az embereket a városhoz, az adott közösséghez kapcsolta. A kötődés átirányult az országra vagy valami kisebb közösségre. Az új polgári áramlat gondolkodása megváltozott, és ez nem csak a fiatalokra jellemző. Már nem az élettér ideája a fontos, más valóságok jöttek létre. Ugyanilyen másfajta valóságot projektálnak azok is, akik Jugoszlávia mitizált emlékére hagyatkoznak.

Azokat a képmutató momentumokat kell megvilágítanunk, amelyek Újvidékkel és Vajdasággal kapcsolatban létrejönnek – szembenézni a nemzeti különbségekkel, a többség és a kisebbség viszonyával, a szexuális, művészi, intellektuális különbségekkel… Nem csupán dekonstrukcióról van szó, hanem egyúttal rekonstrukcióról is, amely egy új mese születését segíti elő. Egy olyan tér születését, amely kommunikál a közönséggel.

Ez a kommunikáció az előadás és az újvidékiek között jön létre, mint ember és ember között.

Fotógaléria

Fotó: Srdjan Doroški

Videógaléria

slide_deszka_2015 v2

Szereposztás

történelmi dráma

Játsszák
Crnkovity Gabriella
Elor Emina
Ferenc Ágota
Krizsán Szilvia
Blaskó Lea
Kőrösi István
Huszta Dániel
Német Attila
Mészáros Árpád
Sirmer Zoltán
Pongó Gábor

 

Dramaturg
Gyarmati Kata

Díszlet
Urbán András

Jelmez
Marina Sremac

Zene
Antal Attila

 

Rendező
Urbán András

 

Az előadás időtartama: 95 perc szünet nélkül

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2015/03/21 szombat


21:00


Nagyszínpad, Debrecen

Végel László: Neoplanta