Helyszín: Horváth Árpád Stúdiószínház
Időpont: 2017. április 1., 17 óra

moderátor: Szirák Péter

visky2A XI. Deszka Fesztivál díszvendége Visky András. A fesztivál programjában három előadás is látható, amely a nevéhez kötődik (Júlia − Párbeszéd a szerelemről; Pornó – Feleségem története; Dragomán György: Kalucsni), az első kettőnek ő az írója, a második kettőnek a rendezője. Visky András „házi bölcs”-ként részt vesz a fesztivál többi előadásának szakmai értékelésében is. Munkásságát, nem mindennapi élettörténetét és alkotói univerzumának főbb elemeit portrébeszélgetés keretében ismerheti meg a debreceni közönség.

 

Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója 1957-ben született Marosvásárhelyen, sokgyermekes református lelkészcsaládban. Édesapja, a köztiszteletben álló református lelkész, Visky Ferenc volt, akit az ’56 utáni ideológiai tisztogatás politikája idején, 1958-ban 22 év börtönbüntetésre ítélt a román kommunista vezetés (ebből hat évet le is töltött). Nem sokkal ezután feleségét, Visky Júliát és gyermekeit − köztük az ekkor kétéves Visky Andrást − a Bărăgan-alföldi táborba internálták. Családja meghurcoltatása és szenvedéseik később meghatározó témájává vált alkotói munkásságának is.

1990-ben kezdett dramaturgként dolgozni a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2002-ben Budapesten szerzett DLA címet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyetemi tanári pályáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékén kezdte (jelenleg ugyanitt docens). Írói munkásságáért 2009-ben József Attila-díjjal tüntették ki. Pályája során nagynevű rendezők egész sorával dolgozott (leggyakrabban Tompa Gáborral). A Kolozsvári Állami Magyar Színháznál több mint 40 előadás létrejöttében vett részt dramaturgként, drámáit pedig magyar, román és amerikai színpadokon is bemutatták. A 2009-2010-es tanévben a michigani Calvin College vendégtanára volt.

 

 

 

x deszka slide_1180x450_v3

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2017/04/01 szombat


17:00


Horváth Árpád Stúdiószínház, Debrecen

Portrébeszélgetés Visky András drámaíróval, a fesztivál díszvendégével