Felolvasószínházi előadás.

Helyszín: Horváth Árpád Stúdiószínház
Időpont: 2014. március 27., csütörtök, 15 óra

A rendezvény megtekintése ingyenes!

A műről

Persephoné búcsúja
Persephoné búcsúja

A Holtszezont még nem mutatták be színházban, de már így is szép karriert futott be: megosztott harmadik díjat nyert az Örkény István Színház drámapályázatán, a 2012-es POSzT Nyílt Fórumán elnyerte a Vilmos-díjat, megjelent a Jelenkorban, részletet lehet olvasni belőle a Litera.hu-n, és teljes egészében közölte a Színház című folyóirat portálja. A VIII. Deszka Fesztiválon felolvasószínházi változatban ismerkedhetünk meg vele.

„Egy elektronikai cikkeket kínáló áruház bejárata előtt álltam, pár perccel nyitás előtt érkeztem. Odabenn egy részlegvezető eligazítást tartott a beosztottainak. Hogy mit mond, azt nem hallottam, csak a látvány volt beszédes: a beosztott munkatársak katonás sorba rendeződtek, a közvetlen felettesük pedig velük szemben állt, egyenes derékkal, felszegett fejjel. Ebből a képből bontakozott ki a Holtszezon ötlete: egy alapvetően pitiáner munkahelyi konfliktus kitágítása és sorstragédiává növesztése, megőrizve a tragikus alaphangot, ugyanakkor az eltúlzott méretek révén ironikussá téve a történetet, eklektikussá tehát, a középpontjában egy Kohlhaas Mihály vonásaival felruházott, önsorsrontó női karakterrel.” (Keresztesi József)

A történet első pillantásra banálisnak mondható: ellenőrök érkeznek egy szupermarketbe, mert vásárlói bejelentés érkezett, hogy büdös a parizer. Ám mögötte az igazában és önérzetében megsértett kisember igazságkeresése, valamint annak kilátástalansága áll. Az áruházban keletkezett egyszerű munkahelyi konfliktusból valódi sorsdráma nő ki, égi, földi és túlvilági erőkkel. A közös dolgaink logikájából természetszerűen következő történések során a mindannyiunk számára ismerős pénztárosokból sorsistennők lesznek, az alagsor hűvösében rejtélyesen tevékenykedő hentesekből pedig khtonikus lények kara válik.

A szerzőről

Keresztesi József Egerben született, 1970-ben. Gyermek- és ifjúkorát Gyöngyösön töltötte, itt is érettségizett. 1989 és 1994 között magyar-művelődésszervezés szakra járt a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, 1993-tól 1998-ig a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem művészettudomány szakos hallgatója volt. 1998-tól 2000-ig a Déli Felhő című pécsi irodalmi-kulturális folyóiratot szerkesztette. 2001 szeptemberétől 2007 szeptemberéig a pécsi Jelenkor folyóirat szerkesztőjeként dolgozott, azóta szabadúszó.

Kritikáit, esszéit a kilencvenes évek vége óta publikálja, többek között a Jelenkor, a Holmi, a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom hasábjain. Emellett verseket, dalszövegeket és szépprózát is ír. Kritikakötete, a Hamisopera 2007-ben, dalszövegeinek gyűjteménye, A Karácsondi út 2009-ben, egy nagy író műhelyében történt kalandozásait rögzítő Rubin Szilárd – Pályarajz című kötete pedig 2012-ben jelent meg.

A Szőranya Emlékzenekar és az Új Párduc zenekar alapítótagja és szövegírója, valamint a Cabaret Kutuzov nevű társulat tagja. 2008-ban Déry-jutalmat, 2012-ben Balassa Péter-díjat kapott.

deszka logo rgb png-02_web

Szereposztás

Záprel, az élelmiszer-áruház vezetője
Garay Nagy Tamás

Vali, Juli, Ildikó – pénztárosnők és sorsistennők, idősebb asszonyok
Kubik Anna,
Ráckevei Anna,
Varga Klári

Irén, Szerén, Helén, Kisgömböc – eladónők, fiatalabbak
Szűcs Kata,
Edelényi Vivien,
Szanyi Sarolta,
Szalma Noémi

Cigány, takarító
Mercs János

Hauser, biztonsági őr
Olt Tamás

Hentesek – három férfi, khtonikus lények kara
Juhász Árpád

Masavári, fogyasztóvédelmi megbízott
Dargó Gergely

Dr. Berg, az igazgatótanács megbízottja
Vaszkó Bence

Tolvaj
Keszég László

Vásárló
Orosz Csenge

 

Rendező
Keszég László

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2014/03/27 csütörtök


15:00


Horváth Árpád Stúdiószínház, Debrecen

Keresztesi József: Holtszezon