J. B. Molière – J. B. Lully: Úrhatnám polgár

Információk


Játszóhely: Csokonai Teátrum

Műsoron


január 26.

Csokonai Vitéz Mihály bérlet

január 27.

Thuróczy Gyula bérlet

január 31.

Mensáros László bérlet

Bemutató: 2024. január
Csokonai Teátrum

Az Úrhatnám polgár ötfelvonásos balettkomédiája humoros életképek sorozatával mutatja be a nagyratörés őrületének forgószelébe ragadt kisembert. Jourdain úr, az átlagos polgár egy, tőle idegen értékrend és viselkedésmód elsajátításáért küzd. Családi békéjét fölforgatva, származását tagadva próbálja életformáját egy magasabb társadalmi kör igényeihez igazítani. A kérdés csupán az, vajon ma mennyire hiteles és valóságos az a világ, amelyre az ő képzelete vágyik, és amelybe erőszakos módon magával rántja környezetét és minket, nézőket is. A vágyott és a valóságos világ közöttűrben tengődő szereplők viselkedésében nem csupán Molière, hanem saját világunk keserű igazságkeresése is visszaköszön. 

Keresztes Attila rendezőként vígjátékaiban folyamatosan visszatér azokhoz a kérdésekhez, amelyek Molière műveiben rendszeresen megfogalmazódnak: létezhet-e tartós összhang az emberek között? Mit tesz ezért a művészet és maga a színház? Hogyan működik a konvenciók által vezérelt társadalom, és hogyan helyezi el magát ebben az ember? Mi történik, ha disszonancia jelenik meg az egyénben a társadalmi elvárások és önnön vágyai közt? Az előadás ezekre kérdésekre keresi a választ a színház sajátos eszközeivel.

Rendező: Keresztes Attila

Szereposztás

Jourdain úr

Pindroch Csaba m.v.

Covielle, az Inas

Sorbán Csaba m.v.

Doriméné grófnő

Berkó Bolglárka e.h.

tánctanár

Bari István Péter e. h.

Közreműködik a Lautitia Gyermekkar és a Kortárs tánckar

ügyelő

Nagy Fruzsina

súgó

Lezó Ádám

rendezőasszisztens

Benedek Tímea

Díszlettervező

Fodor Viola

jelmeztervező

Bianca Imelda Jeremias

dramaturg

Szabó Réka

zenei szerkesztő

Boros Csaba

koreográfus

Katona Gábor

rendező

Keresztes Attila

Vegyen jegyet az előadásra!

A Csokonai Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztárában, a jegyirodáján kaphatók vagy a jegymester.hu oldalán online válthatók.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.