A szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása.

Helyszín: MODEM
Időpont: 2014. március 22., szombat, 17 óra

Jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában és a www.jegymester.hu oldalon kaphatók egységesen 1500 Ft-os áron.

Az előadásról

BALTASAR_PLAK_webDél-Amerikában vagyunk, a huszadik század első felében. Március utolsó napjaiban játszódik történetünk, amikor a hőség olyannyira fullasztó, hogy még az éjszakák sem hoznak enyhülést, s egy jószívű, egyszerű Buenos Aires-i orvostanhallgató, akit Baltasarnak neveznek, akarata ellenére az Isteni áhitat prófétája lesz.
Baltasar, unokatestvére Dániel meghívására elmegy annak birtokára, ahol megismerkedik a kúriát gondozó családdal. Hirtelen özönvízszerűen elkezd ömleni az eső és éjszakánként, mennydörgés közepette felolvas a családnak a bibliából. Ámde bibliát felolvasni és értelmezni két különböző dolog. A vidéki földműves embereket, akik rég elvesztették hitüket, az elfeledett tájon a prédikációk ámulatba ejtik és babonás hiszékenységük Baltasar sorsát véresen megpecsételi.
Közben Dániel a városban élvezi életét, megrendeznek egy karnevált, a vidéki haciendán megdöglik egynéhány állat és valaki, aki kirándulni indult, eléri a mennyek országát. Mindezt csak akkor, ha az Isten eléggé kegyelmes lesz…
A Mesebolt Bábszínház szakrális sorozatának befejező előadása ez az utcaszínházi passiójáték, melyet a szlovákiai Ondrej Spišák – a nyitrai bábszínház igazgatója – rendez.
Spišák J. L. Borges a 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb alakjának rövid Márk evangéliuma című novelláját dolgozza fel passiójáték formában. Az előadásban Baltasar és Jézus története Spišák burjánzó képi világában teljesen új értelmezést kap, egybefonódik a két világ. Elementáris erejű fizikai színház részese lehet a néző.
Mindezt tökéletesen kiegészíti Andrej Kalinka – kiváló szlovákiai zeneszerző – oratórium jellegű zenei kompozíciója, melyet a Mesebolt színészei különböző hangszereken kísérnek. Az egyedi utcaszínházi produkció tereit, bábjait, jelmezeit Boráros Szilárd tervezte, aki már számos alkalommal dolgozott együtt a Ondrej Spišákkal.

Borgesről pár sorban…
Az argentin származású költő-novellista Jorge Luis Borges a 20. századi posztmodern irodalom egyik legmarkánsabb alkotója, napjaink irodalmának egyik legtöbbet idézett alakja. Hatalmas életművének és sokoldalúságának köszönhető, hogy az őt követő nemzedékek nem tudják elkerülni azokat az újításokat, mondhatni reformokat, amelyeket ma már posztmodern elemeknek nevezünk. Versei, novellái, esszéi egyaránt mérföldkőnek számítanak napjaink irodalmában.
Egyik meghatározó, hátborzongató műve a Márk evangéliuma című – mindössze néhány oldal terjedelmű novella, mely a Brodie jelentése elbeszéléskötetben jelent meg 1970-ben. A kötet tulajdonképpen a szerző hazájáról, Argentínáról fest egy igen tragikus képet.

Az előadás hossza 60 perc, szünet nélkül.

Az előadást 18 éves kortól ajánljuk.

Fotógaléria

Fotó: Trifusz Ádám

deszka logo rgb png-02_web

Szereposztás

– passiójáték –
Jorge Luis Borges novellája nyomán

 

Szereplők
Császár Erika
Dénes Emőke
Hannus Zoltán mv.
Kovács Bálint
Kovács Zsuzsanna
Kőmíves Csongor
Lehőcz Zsuzsa
Takács Dániel

 

Tervező
Boráros Szilárd

Zeneszerző
Andrej Kalinka

Dramaturg
Gertrud Korpič

A rendező munkatársa
Kristóf Roland

Rendező
Ondrej Spišák

Videógaléria

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2014/03/22 szombat


17:00


MODEM, Debrecen

Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése