Társulat: Csokonai Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös produkciója
Helyszín: Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház
Időpont: 2020. április 7., 21 óra

 

anyaolDancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és  később családanya, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc és tíz éves gyermekével és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának a mindenáron anyaságra vágyástól vezérelten végül is a nyolc terhességéből két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy  egész társadalom  szenvedését tárja fel.

Az első kisbabámat hét hónapra szültem meg a reggeli órákban Sepsiszentgyörgyön – meséli könyvében Rózsa. – A  picit annak rendje és módja szerint inkubátorba helyezték, majd délután  arra lettem figyelmes, hogy az egyik ápolónő azt kiabálja a telefonba, hogy »ez a kölyök megfulladt«. Többször kérdeztem, hogy nem az én kisbabámról van-e szó, de félrelökdöstek a folyosón. Éjszaka, amikor hiába vártam, hogy hozzák a picimet szoptatásra, tudtam meg, hogy igen, az én gyerekem fulladt meg az inkubátorban, mert oxigén nélkül ott felejtették. Két spontán vetélésem után ismét hét hónapig sikerült hordanom a terhességet. Ép és egészséges kisfiam született az esti órákban. Amikor a belém nyomott altató hatása alól reggel felébredtem,  és megkérdeztem, hogy mi van a kisbabámmal, azt a választ kaptam, hogy  »még szuszog«. Kiderült, hogy a férjem határozott utasítására a  koraszülött babát nem inkubátorba tették, hanem vesetálba dobták, halva születettnek nyilvánítva. Ott pihegett még egy ideig a vesetálban, amíg a  szemétre nem vetették…”

A  könyv dokumentum, minden sora igaz, a romániai abortusz törvény a háttér. “Eddigi kritikusaim közül legtöbbjük csak az abortusztörvényre összpontosított, mert nem élvén Romániában, el sem tudják képzelni azt, ami ma már fikciós filmtémaként is izgalmas: hogy a “szeku” nem játszott kesztyűs kézzel, s nemcsak Tőkés László családjában – túlélni pedig csak az Isten segített. Azzal is, hogy nem derült ki korábban az egész családi borzalom, mert nem úsztam volna meg élve”- mondja a szerző.

 

A Csokonai Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum koprodukciója

 

 

 

Fotógaléria

Deszka_slide2_1180x450

A Petőfi Irodalmi Múzeum és A Csokonai Színház koprodukciója
Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi regénye alapján

Előadja
Újhelyi Kinga, Jászai-díjas

Dramaturg
Lőrincz Zsuzsa

Zene
Ovidiu Iloc

Közreműködnek a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola és AMI diákjai: Bodnár Zelina, Czibla Áron, Demeter Panna, Hajós Mária, Kerekes Lili, Kompár Alma, Kovács Lelle, Nyirán Rozália, Papp Adorján, Papp Rebeka, Sipos András, Telenkó Zsófia, Tóth Kamilla

Felkészítő tanár
Deli Gabriella

 

Játéktér / Rendező
Szabó K. István

Videógaléria

theater.hu fotó -Ilovszky Béla

Térkép betöltése...
DÁTUM / IDŐPONT HELYSZÍN MŰFAJ

2020/04/07 kedd


21:00


Horváth Árpád Stúdiószínház, Debrecen

Nincs kategória

Anyaöl - ELMARAD!