Agapé

A PR-Evolution – Debrecen Kortárs Táncegyüttes előadása

„Gyűlölni nem születtem én, szeretni csak.”
(Szophoklész: Antigoné)

Az ókori görögök nyolc fajtáját különböztették meg a szeretetnek: az eroszt, a philiát, a storgét, a pragmát, a maniát, a ludust, a philautiát és magát az agapét. Az erósz a szerelem megfelelője, a filia a baráti szeretet kifejezése, a storge a szülő-gyermek közötti szereteté, a mania a birtokló szerelemé, a pragma az elfogadó szerelemé, a ludus a játékos szerelemé, a philautia az önszereteté, míg az agapé az önzetlen, önfeláldozó szeretet megnyilvánulása. A szeretet legmasabbrendű, mert isteni eredetű formája, mely szerint az olyan emberekkel szemben is önfeláldozó módon kell viselkednünk, akik hasonló esetben cseppet sem törődnének velünk. Az agapé nem érzelmeken, hanem egy szabad akaratból hozott döntésen alapul, azon az elhatározáson, hogy mások javát saját érdekeink fölé és elé helyezzük.

Az előadásban az alkotók az agapéról az életből kiragadott helyzeteken keresztül beszélnek. Az önzésen, egymás kijátszásán, azaz a játszmáinkon túli szeretetet tárják mozdulataikon keresztül elénk.

Vegyen jegyet az előadásra!

A Csokonai Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztárában, a jegyirodáján kaphatók vagy a jegymester.hu oldalán online válthatók.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.