Elhunyt Bényei József
_MG_5040
Bényei József (Fotó: Matey István)

Életének 84. évében elhunyt Bényei József, színházunk volt igazgatója. 2012-ben adta ki a Debreceni színházművészek 1798–2000 című kézikönyvet, amely hétszáz oldalon ábécérendben sorolja fel azokat a személyeket, akik az elmúlt kétszáz évben kisebb-nagyobb szerepet játszottak városunk színházi életében. Bényei a kézikönyvvel kapcsolatban így nyilatkozott: „egy színházat nemcsak a Latinovitsok vagy a Mensárosok tesznek naggyá, hanem a névtelen, a széles közvélemény számára sokszor ismeretlen művészek és színházi emberek, hiszen nélkülük ugyanúgy nem lehet elképzelni egy színpadot, mint a zsenik nélkül”.

1934. július 7-én, Tiszaladányban született. Előbb a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-történelem szakán tanult, majd elvégezte az ELTE könyvtár szakát. 1958 és 1962 között Debrecenben könyvtárosként, illetve népművelőként dolgozott.

A Hajdú-bihari Napló kulturális rovatában 1962 és 1976 között munkatárs, majd rovatvezető, illetve a lap főmunkatársa volt. A Csokonai Színház igazgatói posztját 1976 és 1979 között töltötte be, utána 1990-es nyugdíjazásáig volt a Hajdú-Bihari Napló főszerkesztője. Bényei Józsefnek számos verseskötete és prózai munkája jelent meg. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökségének 14 éven át volt tagja. Munkáját a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.