Életük nagy lehetőségét keresik Debrecenben is a kőművesek

(Forrás: http://www.dehir.hu/) 2016. 09. 16.

Debrecen – Méghozzá egy rockoperában. “Nem vérdrámát csináltunk, hanem látványos előadást” – nyilatkozta a rendező, Mészáros Tibor.

komuves2
Fotók: Máthé András

A Made in Hungária után ismét zenés darabot rendezett Mészáros Tibor. A Kőműves Kelement júniusban a Nyári Színházi Estéken a Nagyerdőn már láthatta a közönség. Pénteken pedig ezzel indul a Csokonai Színház új évad a Víg Kamarszínházban.

Dehir.hu: Úgy tűnt, hogy amennyire azt a rockopera műfaja megengedi, igyekszik árnyaltabb képet adni a Kőműves Kelemen figuráiról. Volt valami hiányérzete?

Mészáros Tibor: Az eredeti rockopera középpontjában Kőműves Kelemen figurája áll. Ő a rangidős, a vezető, a hangadó a többiekkel szemben, aki vak hittel áll ki a feladat mellett, de a szereplőknek nincs se elő-, se utóéletük, nem tudunk róluk semmit. Hogy azonosulni tudjunk azzal, hogy ez a fajta erős hit miből építkezik, illetve hogy lássuk az embert a hite mögött, mi tettünk hozzá egy előtörténetet. Látjuk őket gyerekként megjelenni, látjuk, hogy Kelemen és felesége szerelme mennyire tiszta. Kelemen egy családot hagy otthon, egy megértő társat. Nálunk ő egy a tizenkettőből, aki szeretné, hogy a felesége, a gyerekei, az utókor majd büszke lehessen rá. Nem ő a “brigádvezető”, így meg kell küzdenie azért, hogy meghallgassák. Nem alapigazság minden szava, egy vélemény a többi között, csak ő sokkal lelkesebb.

Dehir.hu: Megmagyarázható ez a fajta vakhit?

meszaros6
Mészáros Tibor

Mészáros Tibor: Nem kiragadható Kelemen hite, mert a többiek „hite”, akik valami átokban, rossz erőben, kísértetben hisznek, legalább olyan erős, mint Kelemené, vagyis amit Kelemen szembe akar állítani velük, az nem szembeállítható. A megoldókulcsok ütköznek. Az a fajta emberi sors, élethelyzet, ami ebbe belesodorja őket, az mindegyikőjük sajátja. Amikor nagy döntések születnek, azt tizenkét ember hozza meg. Valószínűleg mindegyiküknek ez élete lehetősége. Csak nem ugyanaz egy 60 fölötti embernek, akiről kiderül, hogy felesége sincsen, mert mindig várt egy újabb lehetőséget, s most végre itt van a feladat, s megint más a huszonévesnek. Leginkább az ember a hangsúlyos. Az ember nélkül önmagában nem lehetséges a hit. Ha túlzó, ha elvakult vagy éppen nincsen, az mind az emberből fakad. A hit értése és félreértelmezése is rajtunk múlik.

Dehir.hu: Boldizsár sem emelkedik ki mint véleményformáló a férfiak közül? Ő gondolja, és mondja ki először, hogy a feleségáldozat talán megoldást jelenthet, talán akkor felépülhetne a vár.

Mészáros Tibor: Annyiban emelkedik ki, hogy ügyesebben fogalmazza meg, amit mondani akar, mint a többiek. Nagyon életszerű az, amit képvisel. Átlátja, hogy megvannak a veszélyei a Kelemen-féle vakhitnek. Boldizsár élni szeretne, ahhoz pénz kell, és ehhez jó lehetőség a várépítés. Mindezt jó időben mondja ki és ügyesen adagol: mert úgy sohasem mond ki semmit, hogy „én azt gondolom”, hanem összegez, megoldást ajánl, s az emberek nem is azt hallják meg, hogy mit mond, inkább csak azt, hogy van megoldás, kiút a reménytelennek vélt helyzetből. Talán ez a fajta lelki süketség az, amitől megmagyarázzák maguknak a megmagyarázhatatlan tettük jogosságát. Persze igazi végzetük a közös hit, hogy nem lehet nem felépíteni a várat. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy amikor bekapcsolódunk a történetbe, az egyfajta végstádium. Elkeseredett emberekkel találkozunk, folyamatos a feszültség. Úgy gondolják, ha elvállaltak valamit, azt együtt kell és lehet véghezvinni. Senki sem úszhatja meg. A történéseknek komoly lélektana van. Persze miután rockoperáról van szó, zenés darabról, kevesebb lehetőség van ennek megmutatására, mert átmennénk egy zenés társalgási drámába. Ezt viszont színészileg teszi izgalmassá a feladatot, mert ebbe 75 percbe kell belesűríteni mindent.

komuves-3

Dehir.hu: Milyen eszközökkel tartható fent egy rockoperában ez az alapfeszültség?

Mészáros Tibor: A szöveg melletti apró részletek, csendek, apró összenézések azok, amikkel játszani tudunk, hogy választ adjunk magunknak arra, hogy mégis mi az az állapot, amiben ilyen döntések meghozhatók.

Dehir.hu: A Vándor mindig valami újat hoz a történésekbe. Ha hallgatnának, figyelnének rá, segíthetné az építőket?

Mészáros Tibor: Valódi tanító figura ő, aki tényleg megoldást hozhatna, de nem követik a szavait, pedig sok esetben megoldást jelentenének. Szalma Tamás játéka nagyon sokszínű, ahogy a debreceni színészek (Mercs János, Kiss Gergely Máté, Bakota Árpád, Bicskei István, Dargó Gergely) is élő figurákat teremtenek. Külön öröm a most végző, fiatal generáció bevonása, akik erősítik ezt a csapatot.

komuves

Dehir.hu: Változtattak az eredeti zenei megoldásokon?

Mészáros Tibor: Az eredeti értelmezésben erősebb volt a kornak megfelelő zenei lüktetés, a zenei egyszerűség, amin mi modulálunk, kap egy maibb tempót. Kicsit áthangszereltük, új hangszerek is lesznek benne, például a citera, ami a Vándor vezérmotívumát adja, de nem rossz az alapfelállás, hogy elektromos hangszereken szólal meg a darab.

A cikk folytatását itt olvashatja.