Deszkalandozók – over and out – utolsó, 9. nap

Vétel – Utolsó napjához érkezett a nagy múltú fesztivál. Egy évet kell várnunk arra, hogy ismét ilyen sok kortárs előadást láthassunk. A XII. DESZKA Fesztiválon huszonöt produkciót fogadott be Debrecen. Fővárosi, vidéki, hivatásos, amatőr, magyarországi, külhoni és külföldi társulatok is jelen voltak. 

XII DESZKA Fesztivál_műsorfüzet_borító _385x240mm_B1_cimlap_weboldalraA hivatalos fesztiválprogramot Az elveszett szaloncukor története zárta, a pécsi Bóbita Bábszínház karácsonyi darabja. Igaz, így áprilisban már a tavasz tombol, a gyerekek mégsem bánták a téli hangulatot. Az előadás univerzális értékeket közvetít. Hit, remény, barátság – évszaktól és ünneptől független fogalmak. Egy testvérpár nem hétköznapi kalandjába kaptunk betekintést. A kihívások, próbatételek jeleneteit bravúros bábtechnikával keltették életre a színészek.

A szakmai beszélgetésen az előző nap tapasztalatain túl a „házi bölcsek” arról is beszéltek, milyen élmény volt számukra ez az egy hét, pontosabban kilenc nap. Megköszönték a Csokonai Színház vezetősége, Ráckevei Anna és Gemza Péter, valamint a dolgozók áldozatos munkáját. Külön hangsúlyozták, milyen fontos szerepet tölt be a Gördeszka, a fesztivál ifjúsági- és gyermekrészlege. Az össz-színházi szakmának ez az egyetlen olyan fóruma, ahol egymás munkásságába igazán beleláthatnak a különböző területeken alkotó szakemberek. Egyéb színházi fesztiválok ugyanis vagy csak a felnőtteknek szóló előadásokat ölelik fel, vagy csak a gyermekeknek szólót. Más szempontból is úttörő vállalkozás a DESZKA, hiszen a kortárs magyar drámának sincs hasonló platformja. Tehetséges drámaíróink és színészeink legtöbbször kísérleti alapon állítanak ki egy-egy kortárs darabot. Ugyanakkor a DESZKA a fokmérője annak, milyen nagy az érdeklődés a közönség részéről is az új hangra, a jelenre reflektáló művekre.

Mi nagyon élveztük a DESZKA-hetet és a színvonalas előadásokat. Reméljük, jövőre is együtt Deszkalandozhatunk!

Vége. Over and out.

Deszkalandozók: Lengyel Zsanett, Papp Gréta, Tölli Zsófia