Debrecenben is bemutatták Az önkívület határán című, Bertók Lajos pályáját méltató kötetet

Debrecenben is bemutatták Az önkívület határán című kötetet, amely a legendás debreceni színész, Bertók Lajos pályáját méltatja. A művészt alkotóereje teljében, és legnagyobb filmes sikere kapujában ragadta el negyvenévesen a Duna. Számos szakmai díja ellenére a magyar színházi lexikonok nem említik a nevét, és rövid, de igen gazdag művészi pályáját sem foglalta még össze senki.

Bár Bertók Lajos tizenhét éve hunyt el, különös sorsa és végzete azóta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit. A könyvbemutató iránti érdeklődés is mutatta milyen mélyen élnek emlékezetes alakításai a debreceniekben.

Ahogy a szerkesztőktől, barátoktól (Dégi János, Furka Bea és Schiller Kata) megtudhattuk, Az önkívület határán nem hagyományos életrajzi kötet. Létrejötte páratlan civil összefogásuk, kitartásuk eredménye, egy rendkívüli pályakép vállaltan szubjektív lenyomatát kínálja.  Bertók küzdelmes pályájának szakaszait Nánay István bevezető tanulmánya segít megvilágítani és közelebb hozza őt azokhoz is, akik most találkoznak először a nevével. A kötet a színházi könyvek kiadója, a Selinunte gondozásában jelent meg. Ritka erős színpadi jelenlétét bemutató művészi képek, valamint interjúk, kritikák, nekrológok és visszaemlékezések rövid részleteinek párbeszédéből áll össze egy Bertók-kép.

A kiadványról és Bertók egyedi pályájáról a szerkesztők mellett Majzik Edit színésszel és Bertók Gáborral, a művész testvérével beszélgetett Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor.

Megrendelem

Fotók: Máthé András